Камарата на представителите на САЩ одобри в четвъртък законодателство, което ще създаде ново препятствие пред плана на президента Джо Байдън да продаде изтребители F-16 на Турция, предава Ройтерс.

Законодателите одобриха мярката, предложена от представителите на Демократическата партия Франк Палоун и Крис Папас, като изменение на годишния Закон за разрешения за национална отбрана, с 244 на 179 гласа.

Това е последното усилие на членовете на Конгреса да упражнят контрол върху продажбата на самолетите на Lockheed Martin на съюзника на НАТО Турция.

Поправката ще забрани на Съединените щати да продават или прехвърлят самолетите на Турция, освен ако администрацията не удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ и включва описание на конкретни стъпки, за да се гарантира, че те не се използват за многократни неразрешени прелитания над Гърция.

Сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената, която преглежда големите международни оръжейни сделки, каза преди това, че също е против продажбата.

Предстоят още няколко стъпки за да стане промяната закон. След като Камарата приеме своята версия на закона, Сенатът също трябва да го одобри. След това законодателите трябва да постигнат компромисна версия на законодателството, което ще разреши повече от 800 милиарда долара разходи за отбрана, преди да се гласува отново по-късно тази година.

Много американски законодатели са недоволни от Анкара след придобиването през 2019 г. на произведената в Русия система за противоракетна отбрана С-400, което предизвика санкции на САЩ, както и отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35.

Гръцки вестник: Ердоган изнудва САЩ заради F-16 и F-35

Гръцки вестник: Ердоган изнудва САЩ заради F-16 и F-35

Гърция иска да отнесе споровете с Турция в Международния съд