Комисия в Конгреса на САЩ гласува за включване на изменение, предложено от конгресмена от гръцки произход Крис Папас в Закона за разрешения за национална отбрана (NDAA) за фискалната 2023 година, което ще забрани продажбата на самолети F-16 или комплекти за модернизация такива самолети на Турция, освен ако не са изпълнени определени условия, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Поправката изисква американският президент да удостовери, че "подобен трансфер е в националния интерес на Съединените щати" и изисква "предприемане на конкретни стъпки, за да се гарантира, че такива F-16 не се използват от Турция за многократни неразрешени навлизания във въздушното пространство на Гърция".

Изменението обаче оставя отворен прозорец, който позволява на президента да отмени ограниченията, ако удостовери пред Конгреса, че това е в жизненоважен интерес на националната сигурност на САЩ. В този случай президентът трябва да предостави подробно описание на конкретните мерки, които са предприети, за да се гарантира, че оръжията на САЩ не се използват за нарушаване на суверенитета на друг член на НАТО.

Конгресмените Папас и Франк Палоун първоначално внесоха две поправки, за да увеличат вероятността поне една да бъде одобрена. Двете поправки в крайна сметка бяха комбинирани в една, която беше приета. Следващият етап ще бъде представянето му на пленарната зала за одобрение, което се очаква към края на месеца.

В Атина в сряда гръцкият външен министър Никос Дендиас повтори твърдия стратегически избор на гръцкото правителство да информира съюзниците и партньорите си за провокациите на Турция.

Говорейки пред парламентарната постоянна комисия по национална отбрана и външни работи, Дендиас каза, че "изяснихме, че това поведение не е приемливо по никакъв начин".

"Полезно е да посочим това на нашите партньори, за да няма илюзии", каза той, като припомни за карта, представена през уикенда от турския младши коалиционен партньор Девлет Бахчели, която показва източните егейски острови и остров Крит като турски територии.

"Неща, които преди няколко години, може би по-малко от няколко години, биха се считали за оригинални или немислими, сега са част от дневния ред на поведението на съседната държава", каза той.

Междувременно началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на гръцките въоръжени сили Константинос Флорос посети завода на Lockheed Martin в САЩ и производствената линия за пето поколение самолети F-35, които Гърция възнамерява да закупи.

Припомняме, че през май Ердоган обяви, че няма намерение да се среща отново с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след критиките на гръцкия лидер към Турция при неотдавнашното му посещение в САЩ.

Гърция поставя военните си в повишена готовност заради Турция
Обновена

Гърция поставя военните си в повишена готовност заради Турция

Това е отговор на последните гръцки изявления