Плаващият кей на американските военни край Газа възобнови доставянето на хуманитарна помощ в обсадената от Израел палестинска територия, съобщи Пентагонът в четвъртък, въпреки че помощта продължава да се натрупва в близката зона за събиране, тъй като ООН не е подновила транспортирането й до складовете, предава Ройтерс.

Кеят беше прикрепен отново към брега в сряда, след като беше временно премахнат миналия петък поради бурното море. Лошото време за пореден път прекъсва работата на съоръжението, откакто беше поставено на място през май.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви изграждането на кея през март за доставки на помощ, докато Израел нахлу и бомбардира Газа, като същевременно силно ограничи помощта по сухопътни маршрути, заплашвайки анкалва с глад.

"През нощта прехвърлянето на хуманитарна помощ от Кипър към Газа се възобнови с повече от 656 метрични тона, които бяха доставени на сортировъчната площадка в Газа днес", каза генерал-майорът от военновъздушните сили на САЩ Патрик Райдър пред репортери.

Организацията на обединените нации заяви в петък, че все още не е възобновила транспортирането на помощи от кея до складовете на Световната програма по прехраната на ООН.

Американските военни изчисляват, че кеят ще струва повече от 200 милиона долара за първите 90 дни и ще включва работата на около 1000 военнослужещи.

Райдър каза, че Пентагонът все още не е установил крайна дата за експлоатацията на кея, но официални лица казаха, че е вероятно това да е устойчив вариант само до август или септември, тъй като метеорологичните условия в морето в региона обикновено се влошават след това.

Хагари: Хамас не може да бъде елиминиран, ще остане в Газа, ако няма алтернатива

Хагари: Хамас не може да бъде елиминиран, ще остане в Газа, ако няма алтернатива

Хагари нарича терористичната група "идея", която е "вкоренена в сърцата на хората", привличайки отговора на Нетаняху на фона на нарастващите признаци на разделение между премиера и ръководството на отбраната