Американските военни се готвят временно да премахнат своя хуманитарен кей край бреговете на Газа поради очаквани морски условия, каза в петък американски официален представител, цитиран от "Ройтерс". 

Плаващият кей на САЩ край Газа тъкмо бе възобновил доставките на хуманитарна помощ в анклава, но беше спрян през уикенда.

Служителят, пожелал анонимност, каза, че кеят вероятно ще бъде преместен в израелското пристанище Ашдод, докато морските условия се подобрят.

Помощта започна да пристига през построения от САЩ кей на 17 май и ООН каза, че е транспортирала 137 камиона с помощ до складове, около 900 метрични тона, преди САЩ да обявят на 28 май, че са спрели операциите, за да могат да бъдат направени ремонти.

Организацията на обединените нации заяви в петък, че все още не е възобновила транспортирането на помощи от кея до складовете на Световната програма за прехрана на ООН.

"Нашите колеги по сигурността все още работят, за да гарантират, че сигурните условия за хуманитарна работа могат да бъдат възстановени", каза заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви през март плана за поставяне на кея на място за доставки на помощ, тъй като в Газа, управляван от Хамас анклав с 2,3 милиона души, се задаваше глад по време на войната между Израел и палестинските екстремисти.

ООН отчита 72% скок в броя на цивилните жертви в конфликти през 2023 г.

ООН отчита 72% скок в броя на цивилните жертви в конфликти през 2023 г.

Делът на убитите жени се е удвоил, а този на децата се е утроил