Латвийските власти сериозно нарушават правата на бежанците и мигрантите на границата с Беларус, като използват изтезания срещу тях. Това се посочва в публикуван в четвъртък доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

В доклада се посочва, че мигранти и бежанци, включително деца, са били задържани произволно на "неразкрити места" в латвийските гори, където са били бити. Освен това латвийските власти са използвали електрошок по различни части на тялото, включително гениталиите. Някои мигранти също са били "незаконно и насилствено" връщани в Беларус.

Според Amnesty International десетки бежанци и мигранти са били държани в нехигиенични условия. Според доклада латвийските власти са конфискували телефоните им, като по този начин са ги лишили от средствата за комуникация с външния свят. От организацията допълват, че освен в Латвия сериозни нарушения на правата на мигрантите от Беларус са регистрирани в Литва и Полша.

Латвия, заедно с Полша и Литва, се изправи пред проблема с нелегалната миграция от територията на Беларус през миналата година. През август 2021 г. правителството на Латвия въведе извънредно положение на границата, което оттогава беше удължавано няколко пъти, за да се даде на граничните служители правомощието да експулсират мигранти обратно в Беларус. Граничната охрана се подпомага от националните въоръжени сили и батальона със специални сили на Държавната полиция на Латвия.

Литва обяви стената по границата с Беларус за завършена

Литва обяви стената по границата с Беларус за завършена

Целта бе да спре миграционния натиск