Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" публикува доклад, в който се твърди, че полските власти са използвали подслушване, следене и наблюдение, съдебно преследване и тормоз, а дори и прекомерна сила в редки случаи срещу мирни протестиращи срещу правителството от 2016 г. насам, съобщава "Асошиейтед прес".

В доклада, който е под наслов "Полша: по улиците в защита на човешките права", се твърди, че полските власти понякога са извършвали продължителни проверки на самоличността на протестиращите, лишавайки ги от свобода на придвижване.

Засега полското правителство не е коментирало по темата.

Брюксел пак недоволен от Полша

Брюксел пак недоволен от Полша

След като Полша изпрати писмо, в което отхвърли опасенията на ЕК

Докладът също така цитира случаите на двама протестиращи, поставени под полицейско наблюдение. Като отбелязва, че полицията е оправдала наблюдението, като казва, че действията на протестиращите биха могли да нарушат обществения ред, "Амнести" нарича мерките нарушение на международните стандарти за правата на човека.

Изследователката от "Амнести интернешънъл" Барбара Чернусакова коментира, че "полското правителство се опитва да внуши страх в онези, които искат да протестират мирно".