Германия за първи път може да има жена външен министър. Партията "Съюз 90/Зелени" номинира съпредседателката си Аналена Бербок за поста в следващото правителство на страната. Роберт Хабек пък ще бъде предложен за вицеканцлер и министър на икономиката. Той ще отговаря и за политиката по отношение на климата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двете номинации, заедно с тези за други за постове в кабинета, бяха обявени снощи в началото на процеса на консултации с представители на Зелените за ратифициране на коалиционното споразумение, което партията договори със социалдемократите и свободните демократи.

Зелените номинираха също Джем Йоздемир - бивш партиен лидер, за министър на селското стопанство. Син на работничка в текстилна фабрика и учител, дошли в Германия като гастарбайтери през 60-те години, той ще е първият член на германската трипартийна коалиция от етническото турско население, получил министерски пост.

Шолц обеща: следващото правителство на Германия ще се стреми към суверенна Европа

Шолц обеща: следващото правителство на Германия ще се стреми към суверенна Европа

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия

В сряда трите коалиционни партньора представиха визията си как Германия да извърши "зеления" преход, как да се ускори дигитализацията и да бъдат възприети някои либерални социални политики.

Зелените предложиха също Ане Шпигел за министър по въпросите на семейството и Щефи Лемке за министър на околната среда.

Резултатите от гласуването на членовете на партията на Зелените на коалиционното спорзумение се очакват през първия уикенд на декември, по времето, когаято се очаква ГСДП и ПСвД да ратифицират споразумението.

Това ще означава, че социалдемократът Олаф Шолц ще наследи Ангела Меркел и ще стане федерален канцлер в седмицата, която започва на 6 декември.

Фридрих Мерц пак иска да оглави ХДС

Фридрих Мерц пак иска да оглави ХДС

Изборът ще се проведе догодина