Суверенна Европа ще бъде "ключ" за външната политика на следващото германско правителство. Това обяви следващият германски канцлер Олаф Шолц, след като три партии сключиха споразумение за сформиране на следващата управляваща коалиция на страната, информира "Франс прес".

"Нашата задача като икономически силна и населена страна в сърцето на Европа е да дадем възможност на тази суверенна Европа, да я насърчим и да я придвижим напред", добави той, след като неговите социалдемократи представиха коалиционния договор със Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП).

Олаф Шолц е още една стъпка по-близо до поста на канцлер

Олаф Шолц е още една стъпка по-близо до поста на канцлер

Трите партии, които ще управляват Германия, сключиха споразумение

По-конкретно в коалиционното споразумение се отбелязва готовността на новите власти на Германия за конструктивен диалог с Русия.

"Германско-руските отношения са дълбоки и разнообразни. Русия също е важен международен играч. Ние разбираме важността на стабилните отношения, изпълнени със съдържание, и се стремим към тях... Ние сме готови за конструктивен диалог", се посочва в споразумението.

Очаква се коалицията на Социалдемократическата партия, Зелените и СвДП да поеме властта в началото на следващия месец, с което ще се сложи край на 16-годишното управление на консерваторите под ръководството на Ангела Меркел.

Социалдемократите завършиха на първо място на парламентарните избори през септември. Това постави Шолц, министър на финансите в последния кабинет на Меркел, на челна позиция за ръководител на следващото правителство.

Шолц ще заеме канцлерския пост на фона на огромно нарастване на заразените с коронавируса в Германия, което кара политиците да предлагат потенциални нови ограничения. 

Споразумението слага край на близо петседмичните официални преговори, в които участваха около 300 преговарящи в 22 работни групи. Екипите работиха при закрити врата, като лидерите на партиите отказваха да разкрият публично голяма част от разговорите.

Рябков: Германия и Франция играят двойна игра за да отслабят Русия

Рябков: Германия и Франция играят двойна игра за да отслабят Русия

Берлин и Париж изкривяват позицията на Москва спрямо Украйна