Украйна не е готова да прави компромиси с Русия и да отстъпва територия, за да прекрати войната, заяви началникът на кабинета на украинския президент, Андрий Йермак, във вторник, в отговор на изказването на американския кандидат за президент Доналд Тръмп, че може бързо да сложи край на конфликта. Йермак, заяви пред репортери във Вашингтон, че Киев ще изслуша всякакви съвети за постигане на "справедлив мир" във войната, започната от Русия през февруари 2022 г., цитира думите му Ройтерс.

"Но не сме готови да правим компромиси за много важни неща и ценности... независимост, свобода, демокрация, териториална цялост, суверенитет," заяви Йермак.

Посещението на Йермак се състоя преди срещата на върха на НАТО в американската столица следващата седмица, където се очаква Украйна да бъде основна тема на обсъждане.

Тръмп, кандидатът за президент на републиканците, заяви по време на дебат с настоящия президент Джо Байдън двамата миналата седмица, че ако бъде преизбран през ноември, ще разреши войната в Украйна преди да встъпи в длъжност през януари.

Тръмп не е представил подробности как би постигнал това, но Ройтерс съобщи миналата седмица, че двама ключови съветници на Тръмп са му представили план, който включва заплахата да се спре американската помощ, ако Киев не започне преговори с Москва. Въпреки това, по време на дебата Тръмп заяви, че не приема условията на руския президент Владимир Путин. Путин заяви, че Русия ще прекрати войната, ако Киев се съгласи да предаде четирите региона в източната и южната част на страната, за които Москва претендира.

Попитан как Украйна оценява възможността Тръмп да се справи с войната, Йермак отговори: "Честният отговор: Не знам. Да видим."

Орбан: Зеленски беше скептичен за примирие, той има лош опит с това

Орбан: Зеленски беше скептичен за примирие, той има лош опит с това

Унгарският премиер коментира резултатите си от визитата си в Киев

Украйна ще лобира пред новата американска администрация за продължаване на подкрепата, добави той, като отбеляза, че Украйна е получила двупартийна подкрепа във Вашингтон и социологическите проучвания показват, че повечето американци все още подкрепят Украйна след две години война.

"Това ще бъде решение на американския народ. Ние ще уважаваме този избор," заяви Йермак относно президентските избори на 5 ноември.

Съединените щати са предоставили на Украйна повече от 50 милиарда долара военна помощ от 2022 г. насам. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви във вторник, че скоро ще бъде обявена нова помощ за сигурността на стойност над 2,3 милиарда долара за Украйна.

ISW: Кремъл иска да принуди Украйна да преговаря при руските условия

ISW: Кремъл иска да принуди Украйна да преговаря при руските условия

След затворници Русия хвърля и затворнички на фронта в Украйна