Полският президент Анджей Дуда разкритикува Европейската комисия за блокиране на фондовете на ЕС, съобщава Ройтерс. По думите му това е опит Полша да бъде принудена да смени правителството си.

Последното правителство на Полша, водено от националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), беше въвлечено в спор с Европейския съюз относно съдебните реформи във Варшава и върховенството на закона, което доведе до замразяването на милиарди еврофондове за страната.

Новото проевропейско правителство обеща да си върне достъпа до парите чрез възстановяване на върховенството на закона, но се сблъсква със съпротива от поддръжници и съюзници на бившата управляваща партия, включително президента Анджей Дуда.

Нямам никакви съмнения какъв беше смисълът да се блокират парите от Националния план за възстановяване от Европейската комисия. Това беше чисто политическо действие срещу предишните полски власти, посочи държавният глава. Това бе опит да се принуди Полша да смени властта си. Сегашните събития само го потвърждават, поясни той.

Дуда заяви, че е отворен за преговори и предложения за различни промени в полската съдебна система, но няма да позволи никаква проверка на съдии, които са били назначени по време на неговия мандат.

Полша променя процеса на избор на съдии в опит да си върне европейските фондове

Полша променя процеса на избор на съдии в опит да си върне европейските фондове

Правителството планира да изключи от процеса съдиите, назначени от предишното правителство