Войната в Украйна ще продължи и след удълженото военно положение до август. Това прогнозираха пред БиТиВи бившите военни министри Ангел Найденов и Тодор Тагарев.

По думите на министъра от кабинета "Орешарски" Ангел Найденов се върви към насищане, имаме пълзяща агресия, която включва по-нататъшно развитие на военните действия. При всички случаи Русия иска нови територии. Върви се към подготовка на десант и завладяване на Одеса, каза Найденов

Украйна удължи военното положение и мобилизацията до края на август 2022

Украйна удължи военното положение и мобилизацията до края на август 2022

Указът бе одобрен с 315 гласа

Същото потвърди и Тодор Тагарев, бивш служебен министър от кабинета на Марин Райков Кремъл се стреми към коридор към Крим и неговото задържане. Опитва се да изолира Украйна от Черноморското крайбрежие.

Найденов обясни, че до края на годината ще продължат военните действия. Преговорите са в застой. И двете страни се стремят към получаване преимущество на бойното поле. Очертава се продължителна, опозиционна война, която ще се развива при липса на доверие.

Контраофанзивата на Украйна е различна от предишни локални атаки, има по-големи възможности от страна на украинските сили. Върви се към по-голямо овладяване на територии от руските части. Превземането на металургичния комбинат "Азовстал" бе като част от разбирането за успех. Там бяха ангажирани достатъчно руски сили и техника. С превземането на Мариупол, Русия си гарантира контрол над Азовско море изцяло, осигури си сухопътен коридор към Крим и доставка на вода към Крим, каза Найденов.

Според Тагарев Украйна и в момента провежда контранастъпление. Няма сили за по-сериозно контранастъпление. Ще има противопоставяне с малък напредък и без съществени промени, смята той. 

Руските войски натискат в Луганск

Руските войски натискат в Луганск

Малко вероятно руснаците да могат да осигурят пълен ресурс за двете линии на настъпление едновременно

След като Италия направи предложение за прекратяване на огъня, Зеленски направи изявление, че ще има дипломатическо решение, то ще е в резултат на бойните действия, които няма да приключат скоро. Според него може да се очаква размяна на пленници - дали ще са руски войници или близкият до Кремъл - Медвенчук, предстои да разберем. Ще има съдебен процес, прогнозира Тагарев.

Русия извива ръцете на световната общност с глад - десетки кораби стоят натоварени. Видяхме, че Русия не се свени да краде на едро - нова селскостопанска техника, стотици хиляди тонове са изнесени без това да е нейно жито, каза той.

По думите на Найденов, предстои оценка в световен мащаб на войната, започната от Русия. За Украйна това е трагедия и страдание за милиони хора, 25 000 убити от тях 7 хил. цивилни, разрушаване на инфраструктура, бежанци. Сривът на инфраструктурата е между 500 млрд. и 1 трилион. Има заплаха за глад и недостиг на храни за милиони хора в Азия и Африка. Само в района на Одеса има 20 млн. тона зърно, което е блокирано, каза той. Единственото решение е по дипломатически път да се деблокира зърното.

Борел: Войната в Украйна припомни на ЕС колко важна е сигурността

Борел: Войната в Украйна припомни на ЕС колко важна е сигурността

Затова трябва да се работи в посока съвместно въоръжаване на Блока

Иронията е в това, че страна, която не искаше НАТО до своите граници, получи точно това. При Швеция става дума за 200 годишна политика на необвързване, каза Найденов по повод желанието на Швеция и Финландия да станат членове на НАТО.