Германският канцлер Ангела Меркел изрази пълната си подкрепа за Армин Лашет - министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия - за кандидат за канцлер на изборите на 26 септември. Лашет е излъчен от двата обединени консервативни съюза - Християндемократическият и Християнсоциалният.

Меркел обяви предпочитанието си, докато обикаляше заедно с Лашет град Хаген и други райони в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Западна Германия в парализа, над 150 са жертвите на водите

Западна Германия в парализа, над 150 са жертвите на водите

Пострадали са също Люксембург, Нидерландия, Швейцария

"Армин Лашет ръководи много успешно Северен Рейн-Вестфалия - най-голямата провинция в Германия. А човек, който може да управлява такава провинция, може и да е начело на Германия като канцлер" - подчерта Меркел.

Тя коментира и че през следващите три седмици "е необходимо отдадено ангажиране на всички нива". Разяснявайки пред журналисти какво има предвид, Меркел изброи многото неща, които трябва да се правят едновременно: справяне с коронавируса, наводненията и изборите. "Но мисля, че заедно ще го направим добре - и Армин Лашет знае, че има моята подкрепа" - завърши канцлерката.

Изказаната й подкрепа идва две седмици преди парламентарните избори в Германия на 26 септември, когато ще стане ясно кой ще е бъдещият канцлер на страната.

Меркел, която изигра ключова роля за четири победи на обединения блок на ХДС/ХСС, обяви още през 2018 г., че повече няма да се кандидатира за канцлер. Тя е начело на държавата с най-мощна икономика в Европейския съюз от 2005 година.

Същевременно Лашет, който освен министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, е и председател на Християндемократически съюз, изостава в предварителните социологически допитвания спрямо кандидата на лявоцентристките социалдемократи. Това се дължи на поредица негови грешки по време на предизборната му кампания, направени през последните месеци.

Меркел се дистанцира от потенциалния си наследник Олаф Шолц

Меркел се дистанцира от потенциалния си наследник Олаф Шолц

Нападна го за намеците за коалиция с крайната левица

Освен това кандидатът на социалдемократите също е популярна фигура - това е финансовият министър Олаф Шолц, който е и заместник -канцлер в коалиционното правителство на Меркел.