Великобритания е наложила санкции на 386 руски народни представители, информира Агенция Ройтерс. Външният министър Лиз Тръс заяви, че причината е подкрепата за сепаратистките републики в Украйна - Донецка и Луганска.

Новите санкции включват забрана на изброените да пътуват до Обединеното кралство, замразяване на активите, държани в Обединеното кралство, и забрана да правят бизнес в страната.

Руският парламент ратифицира договори през февруари, които признават независимостта на областите Луганск и Донецк - част от суверенната територия на Украйна - и разреши постоянното присъствие на руски военни там, действайки като претекст за предстоящата руска инвазия.

Санкциите са насочени към онези, които са съучастници в незаконното нахлуване на Путин в Украйна и тези, които подкрепят тази варварска война. Няма да се откажем от натиска и ще продължим да затягаме винта на руската икономика чрез санкции, заяви Лиз Тръс.

Лондон наложи санкции на Роман Абрамович

Лондон наложи санкции на Роман Абрамович

Санкциите засягат и ФК Челси

Заедно с нашите съюзници ние стоим твърдо до нашите украински приятели. Ще продължим да подкрепяме Украйна с хуманитарна помощ, отбранителни оръжия и дипломатическа работа за международна изолация на Русия, добави външния министър.

Обявените днес обозначения се основават на вчерашната репресия срещу ключови олигарси от вътрешния кръг на Путин и въвеждането на нови правомощия на Обединеното кралство за задържане на руски самолети и забрана на износа на авиационни артикули.

От началото на руската инвазия в Украйна Обединеното кралство санкционира над 500 от най-значимите и ценни физически лица, юридически лица и дъщерни дружества в Русия, с което общият брой, който сега е обхванат от санкционния списък на Обединеното кралство, надхвърля 800. Това включва забрани за пътуване и замразяване на активи, приложени към 18 от Водещи руски олигарси с обща стойност над 30 милиарда британски лири.

Лондон пази тежките санкции в шкафа

Лондон пази тежките санкции в шкафа

Това са най-тежките санкции, които Обединеното Кралство някога е налагало на Русия