Днес (12 август) Анкара е домакин на втория кръг от преговори между Сомалия и Етиопия, съобщава АФП, позовавайки се съобщение от турското външно министерство.

Първият кръг от преговори също се проведе в турската столица и бе на 1 юли. И тогава, както и сега, в срещата участват министрите на външните работи и на трите държави. Първоначално втората среща беше насрочена за 2 септември, но турският външен министър Хакан Фидан успя да убеди външните министри на Адис Абеба и Могадишо да ускорят преговорите. 

Етиопия и Сомалия са в обтегнати отношени, след като през януари управляващите в Адис Абеба подписаха меморандум за разбирателство с отцепническата нация Сомалиленд, която не е призната от никоя държава.

Етиопия обаче заяви готовност да я признае, при условие че Сомалиленд й предостави достъп до море. Именно това условие бе записано в меморандума, предизвикал сериозна криза между двете съседни държави - Етиопия и Сомалия, които не за първи път са в сложни отношения.

Целта на днешната среща в Анкара е Етиопия да получи достъп до международни води през Сомалия, но без това да нарушава териториалния й суверенитет.

Сомалия изгони посланика на Етиопия

Сомалия изгони посланика на Етиопия

Освен това страната затвори и три консулства

За да се справи с управлението на преговорния процес и да успокои напрежението, Хакан Фидан бе на посещение в Етиопия на 3 август, където се срещна с етиопския си колега и с премиера на страната и носител на Нобелова награда за мир - Аби Ахмед.