Турция призова Съвета на Европа да избягва наказването на Турция преди решението тази седмица дали Анкара може да се сблъска с редки дисциплинарни процедури във връзка с казуса с хвърлен в затвора активист, информира "Франс прес".

"От уважение към текущия съдебен процес, ние приканваме Съвета на Европа да избягва вземането на решение, което ще се квалифицира като намеса в независимата съдебна система", се изтъква в изявление на турското външно министерство.

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

След като призоваха за освобождаване на лидер на гражданското общество

Осман Кавала, 64-годишен лидер на гражданското общество и бизнесмен, лежи в затвора, без да е осъден повече от четири години, обвинен във финансиране на антиправителствените протести през 2013 г. и за участие в опита за преврат през 2016 г.

Той отрича обвиненията и остава в затвора въпреки решение от декември 2019 г. на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който е подчинен на Съвета на Европа.

Комисията на министрите на органа по правата, който отговаря за надзора върху изпълнението на решенията на ЕСПЧ, започна заседание между 30 ноември и 2 декември.

Ердоган го направи: Турция гони 10 западни посланици

Ердоган го направи: Турция гони 10 западни посланици

"Тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага"

Тази седмица комисията на министрите обмисляше дали да започне наказателна процедура срещу Турция заради неосвобождаването на Кавала миналия месец.

Истанбулски съд на 26 ноември нареди Кавала да остане в затвора, дори след като казусът му доведе до дипломатически конфликт между Турция и 10 западни посолства, включително американското.

Днес имаше непотвърдени информации, че Съветът на Европа се е договорил да започне наказателна процедура срещу Турция, след което външното министерство на страната излезе с категоричното изявление.

На ръба на дипломатическа изолация Ердоган няма да гони посланици

На ръба на дипломатическа изолация Ердоган няма да гони посланици

САЩ и Западът обявиха, че не възнамеряват да се месят във вътрешните работи на Турция

Съветът на Европа бил възприел "непоследователен подход, като настоява решението за Кавала да остане в дневния ред", настояха от турското външно ведомство.

"Това преди всичко вреди на самия Съвет на Европа, че съществуващите механизми... се използват срещу определени държави въз основа на политически опасения, а не според законно и справедливо разбиране", допълниха от турското външно министерство.

Ердоган изригна срещу 10 посланици на западни държави, заплаши да ги изгони

Ердоган изригна срещу 10 посланици на западни държави, заплаши да ги изгони

"Кои си мислите, че сте вие?"