Турция отзовава посланика си в САЩ за консултации заради резолюцията на Комитета по външни отношения към Конгреса на САЩ, която признава събитията от 1915 г. в Турция за геноцид над арменците, съобщи АП.

Решението влиза в сила незабавно.
Анкара реагира моментално и отзова посланика си за консултации.

В официалното изявление на Анкара по случая се казва, че Турция "осъжда резолюцията, обвиняваща турския народ в престъпление, което никога не е извършил".

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви, че подобно решение сериозно ще разстрои отношенията между Вашингтон и Анкара и ще сложи кръст на опитите на турските и арменските власти да установят стабилни отношения помежду си.

С коментар по решението на щатската комисия излезе и турският президент Абдуллах Гюл. Той подчерта, че този документ няма никаква стойност за турския народ, а американските конгресмени, одобрили резолюцията, са демонстрирали липса на стратегическо мислене.  

Турция, която е член на НАТО, подкрепя САЩ в действията им в Ирак и Афганистан.

Комитетът по външни отношения вече веднъж прие подобен документ през 2007 г. , когато президент на САЩ беше Джордж Буш. Тогава Турция посрещна крайно неодобрително резолюцията, отзова посланика си от Вашингтон за консултации и заплаши САЩ да ги лиши от достъп до тяхна военно-въздушна база със стратегическо значение за операциите в Ирак и Афганистан. Впоследствие Буш наложи вето на документа, като фактически забрани на Камарата на представителите да гласува резолюцията. В резултат отношенията между Анкара и Вашингтон се нормализираха.