Албанските Анонимни отправиха видеозаплаха към Франция. Те обясняват, че Франция ще плати цената и ще е виновна за започването на война на Балканите, ако не освободи Рамуш Харадинай.

В обръщение, поместено в Youtube, те изразяват неудовлетворението си от френската позиция за екстрадицията на Харадинай.

Вие спирате диалога между Косово и ЕС. Вашата провокация ще предизвика война на Балканите, предупреждават Анонимните от Албания, цитирани от МИА. Не трябва да екстрадирате Харадинай в Белград, настояват те.

"Не забравяйте - или Харадинай на свобода, или ще платите за това. Ние сме Анонимните, не забравяме, не очаквайте да ви се размине", завършва заплахата им.

Припомняме, Рамуш Харадинай е косовски албанец, 4-ти министър-председател на Косово (3 декември 2004 - 8 март 2005).

Франция е задържала Рамуш Харадинай

Франция е задържала Рамуш Харадинай

Харадинай е един от знаковите командири на AOK

Роден е през 1968 година в село Глоджане, близо до град Дечани. През 1989 година емигрира в Швейцария, по-късно се записва във Френския чуждестранен легион. През 1996 година преминава подготовка във военен лагер в Албания. Участва в създаването на военни лагери на територията на Албания, в района на градовете Тропоя и Кукъс, откъдето военни формирования осъществяват нападения в съседно Косово.

Косово призова Франция да освободи Рамуш Харадинай

Косово призова Франция да освободи Рамуш Харадинай

48-годишният Харадинай е един от знаковите командири

От края на 90-те години на 20 век е началник-щаб на Армията за освобождение на Косово (АОК). На 8 март 2005 г. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия повдига на Харадинай обвинения, съгласно които Рамуш Харадинай през 1998 г. ръководи операции по насилствено изселване на сърби и цигани, а също така в разправа със сръбски и други неалбански цивилни, както и албанци, които АОК е смятала за нелоялни или отказвали да сътрудничат на АОК, в околностите на Косово и Дечани през 1998 година.

Веднага след предявените му обвинения от трибунала Рамуш Харадинай доброволно се предава на международното правосъдие, подавайки оставка от поста премиер на Косово. След 3 месеца е освободен до началото на делото в родното си село Глоджане, където по време на войната в Косово се намира щабът АОК. На 26 февруари 2007 година Харадинай се връща в Хага и застава пред съда.