Антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия” е готова да щурмува три провинциални парламента, като спечели до 18% от гласовете в частичните регионални избори, показва ново социологическо проучване, в това, което би било голямо поражение за канцлера Ангела Меркел и нейната политика на отворени врати към бежанците и мигрантите, отбелязва „Ройтерс”.

Изборите в провинциите Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц са първите в Германия от започването на бежанската криза и ще дадат шанс на избирателите да накажат или наградят партиите за тяхната роля в или отговора на притока на повече от 1 млн. мигранти в страната през миналата година.

Проучването на телевизия ZDF показва, че „Алтернатива за Германия” вероятно ще спечели 18% от гласовете в източната провинция Саксония-Анхалт, което е повишение с един процент в сравнение със същото проучване през миналата седмица. По този начин тя се явява третата най-голяма политическа сила в провинцията след Християндемократическата партия (ХДС) на Меркел и крайнолявата "Левите".  

11% от гласоподавателите в провинция Баден-Вюртемберг, индустриалното сърце на Германия, са готови да гласуват за „Алтернатива за Германия”, докато Зелените се готвят да са най-добре представителите се там с 32%, следвани от ХДС с 29% - спад с 1% в сравнение с предишното проучване преди седмица.

В известната с лозаро-винарския си сектор провинция Райнланд-Пфалц 9% са заявили, че ще гласуват за „Алтернатива за Германия”, което би я направило третата най-голяма партия там.

Социалдемократите, младшият коалиционен партньор на ХДС на федерално ниво, вероятно ще останат най-голямата партия в Райнланд-Пфалц с 36%, като ХДС ги следва плътно с 35 на сто.

„Алтернатива за Германия” вече е представена в 5 от 16-те провинциални парламента на Германия, но партията, която първоначално беше създадена като антиевропейска партия през 2013 г., все още не е представена в нито един от парламентите на провинции, за които се провеждат избори в неделя.

Трите провинции имат общо население от около 17 млн. души, около една пета от 81-милионното германско население.

„Алтернатива за Германия”, която използва лозунги като „Затворете границите! Спрете хаоса с бежанците!”, се възползва от нарастващите опасения сред германците относно броя на имигрантите и способността на страната да интегрира толкова голям брой хора с различни култури.

Партията, чийто лидер предизвиква противоречия, предлагайки мигрантите, които се опитват да влязат в Германия нелегално, да бъдат застрелвани, ако се налага, изяде подкрепата на установените партии в Германия и може да направи по-трудно за тях да сформират стабилни коалиционни правителства.