Преди САЩ да позволят на украинските въоръжени сили да използват западни оръжия за нанасяне на удари по руска територия, повече от 90 000 руски войници се подготвяха за нова офанзива по границата.

По данни на Associated Press от края на май Украйна е успяла да атакува руски войски и системи за противовъздушна отбрана на 20 км от границата в Харковска област. Украинските бригади заявиха, че ракетните системи HIMARS са били изстреляни само няколко часа след получаването на разрешението.

"Залогът по това време е бил голям, тъй като украинските военни лидери са очаквали нова атака, целяща да отвлече вниманието на войските от други ожесточени бойни действия в Донецка област.

Първият заместник-министър на отбраната Иван Гаврилюк заяви пред Асошиейтед прес, че най-малко 90 000 руски войници дълбоко в руската територия се подготвяли за нова офанзива", пише АП.

Един от бойците с повиквателна "Хефест" разказва на изданието за първите часове, когато ракетните удари са били разрешени.

"HIMARS не млъкнаха през целия ден", каза той. - "Украинските сили от първите дни успяха да унищожат цели колони от войски по границата, които чакаха заповед да влязат в Украйна.

Динамиката се промени почти веднага, което позволи на украинските сили да стабилизират тази част от фронтовата линия. По-рано украинските въоръжени сили можеха само да отблъскват приближаващи се пехотни атаки; сега те могат да използват повече артилерия срещу руските огневи точки.

Руско отмъщение за Крим с удар по Харков

Руско отмъщение за Крим с удар по Харков

Руският удар е нанесен по гражданска инфраструктура

В същото време украинските официални лица се надяват да убедят съюзниците от САЩ да разрешат използването на ATACMS срещу конкретни цели.

"Бихме могли да атакуваме командните пунктове на руската бригада и цялата северна групировка, тъй като те се намират на 100-150 км от фронтовата линия", каза "Хефест". "Конвенционалните боеприпаси няма да достигнат до тях. С него можем да направим много, за да унищожим командните им пунктове".

ISW: Руските удари по Харков - с цел отвличане на вниманието

ISW: Руските удари по Харков - с цел отвличане на вниманието

Западните държави са предоставили на Украйна боеприпаси, произведени в Сърбия, за 800 млн. евро

САЩ разрешиха на Украйна да използва американско оръжие, за да удари всички руски сили, които атакуват през границата, а не само тези в близост до Харковска област.

В същото време, пише "Вашингтон пост", украински официални лица се оплакват, че САЩ са забранили на Украйна да стреля на разстояние повече от 100 км от границата.

Това пречи на Украйна да нанася удари по ключови руски военновъздушни бази, от които излитат самолети, носещи авиобомби.

Руснаците разполагат най-новите ЗРК S-500 в окупирания Крим

Руснаците разполагат най-новите ЗРК S-500 в окупирания Крим

Мостът над Керченския проток се използвал за военни доставки