Руските сили изглежда засилват темпото на своите настъпателни операции в Донецка област, като същевременно намаляват скоростта на атаките в северната част на Харковска област. Това е в съответствие с оценката на ISW, че настъпателните операции в Харковска област имат за цел основно да отвлекат вниманието на украинските сили.

Руските сили увеличиха интензивността на атаките в посока Торецк - Горловка (югозападно от Часов Яр и североизточно от Авдеевка) между 18 и 22 юни. Според съобщенията имат няколко тактически постижения в района. Като цяло са били неактивни на този участък от фронта през цялата 2024 г., така че сегашната активизация заслужава внимание. За разлика от това, темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област драстично намаля през последните дни, особено в сравнение с началото на руските настъпателни операции на север и североизток от град Харков в средата на май 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

САЩ все още забраняват на украинските сили да нанасят удари по законни военни цели на руска територия в обхвата на украинските HIMARS, съобщават Associated Press и Washington Post. Става въпрос за цели, които не атакуват активно или не се готвят да атакуват Украйна.

Байдън: Не разрешаваме с нашите оръжия да се удря по Кремъл

Байдън: Не разрешаваме с нашите оръжия да се удря по Кремъл

Американските оръжия може да се ползват само за атакуване на руските сили, които обстрелват Украйна през границата, но не и в дълбочина в Русия

Говорителят на Пентагона майор Чарли Диц каза на Washington Post в доклад, публикуван на 21 юни, че САЩ позволяват на Украйна да стреля с осигурени от САЩ HIMARS, оборудвани с GMLRS, в Русия, където руските сили атакуват Украйна. Правилата "не свързани с география или определен радиус".

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по подобен начин заяви на 17 юни, че "тук не става дума за география. Ако Русия атакува или се кани да атакува от своята територия в Украйна, има смисъл само да се позволи на Украйна да отвърне на удара срещу силите, които са удряйки го отвъд границата."

Няма големи руски военни въздушни бази в обхвата на GMLRS, но много са в обхвата на ATACMS.

САЩ ще изпълняват само поръчките на Patriot за Украйна
Обновена

САЩ ще изпълняват само поръчките на Patriot за Украйна

Докато страната получи достатъчно, за да се защитава от въздушните атаки на Русия

Руската противовъздушна отбрана ще намали ефективността на украинските F-16, ако САЩ не позволят на украинските сили да използват ATACMS за унищожаване на руски системи за противовъздушна отбрана на руска територия. Украинските пилоти на F-16 ще трябва да оперират в опасно въздушно пространство, ако политиката на САЩ продължи да предоставя убежище в Русия, което защитава руските сили от ATACMS. Руската противовъздушна отбрана ще може да покрие до 48 процента от въздушното пространство на Украйна, ако Русия разположи пускови установки за противовъздушна отбрана С-400 в Русия извън обсега на HIMARS, въоръжени с ракети GMLRS.

Подобно разгръщане на руска противовъздушна отбрана би усложнило способността на Украйна да използва пилотирана въздушна мощ по-близо до фронтовите зони или срещу зони, от които идват руски самолети, дронове и ракети. ISW продължава да оценява, че украинските сили може да са в състояние да комбинират въздушна мощ с фиксирани крила в подкрепа на наземни операции, ако украинската армия получи достатъчен брой изтребители и западните партньори обучат достатъчно квалифицирани пилоти и ако Украйна успее да влоши руската противовъздушна отбрана като възможности.

Частичното премахване на ограниченията вече има нетен положителен ефект, подчертавайки мощния латентен потенциал, който може да постигне по-голяма промяна в политиката. The Washington Post съобщи, че промяната на политиката на администрацията на Байдън, позволяваща на украинските сили да нанасят удари в ограничени части на Русия в края на май 2024 г. — въпреки че са доста ограничени — е позволила на Украйна да нанася удари по "зони, където е съсредоточено руско оборудване, и места, откъдето нанасят ракетни удари са изстреляни срещу Украйна."

WashingtonPost цитира командир на разузнавателен батальон от 57-ма бригада на Украйна, който заяви, че Русия не е нанесла нито един удар с ракети С-300 срещу Харков (не е ясно дали е имал предвид града или областта), от края на май 2024 г.

Асошиейтед прес съобщи на 22 юни, че украинските сили са ударили руски войски и системи за противовъздушна отбрана в рамките на 20 километра навътре от руска територия. Украински артилерийски командир заяви, че са използвали HIMARS, за да унищожат руските колони по международната граница, които са чакали заповеди да влезе в Украйна.

Трима загинали и 29 ранени след руска атака на жилищна сграда в Харков

Трима загинали и 29 ранени след руска атака на жилищна сграда в Харков

Зеленски призовава за "силни решения от нашите партньори"

Кметът на град Харков Игор Терехов каза пред Washington Post, че ситуацията в град Харков "се е променила значително", след като САЩ частично премахнаха ограниченията.

Докладът на Washington Post отбелязва, че руските удари с планиращи бомби срещу Харковска област не са намалели. Подчертавайки така необходимостта да се позволи на Украйна да нанесе удари по руски военновъздушни бази и да се увеличат способностите на украинската противовъздушна отбрана. Западът поддържа способността да наруши значително руските операции в мащаб, като позволи на Украйна да използва предоставени от Запада оръжия, за да нанесе удари по оперативния тил на Русия и дълбоките тилове на руска територия.

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен обяви на 21 юни, че страната му и друга страна, чието име не се уточнява, ще доставят на Украйна система за противовъздушна отбрана Patriot.

Президентът на САЩ Джо Байдън наскоро посочи, че САЩ са осигурили ангажименти от пет държави да предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot и досега Румъния и сега Холандия са потвърдили участието си в това усилие.

Нидерландия изпраща на Украйна радар и три пускови установки Patriot

Нидерландия изпраща на Украйна радар и три пускови установки Patriot

Страната се коалира с други партньори за доставките на системи Patriot за Украйна

Западните държави са предоставили на Украйна боеприпаси, произведени в Сърбия, на стойност около 800 милиона евро. Това е факт, въпреки продължаващите усилия на сръбския президент Александър Вучич да балансира между Русия и Запада. Financial Times (FT) съобщи на 22 юни, че е получил такава информация от свои източници и че Вучич е потвърдил.

Вучич поясни обаче, че Сърбия не изнася боеприпаси директно за Украйна или Русия, а клиентите в САЩ, Испания и Чехия могат да разпределят платените боеприпаси, както намерят за добре. Анонимни дипломати и анализатори обаче подчертаха пред FT, че официалните данни на сръбското правителство нарочно прикриват потока на боеприпаси към Украйна през трети страни.