Министър-председателят на Нидерландия, Марк Рюте, обяви, че страната му ще изпрати на Украйна радари и три пускови установки за системата за противоракетна отбрана Patriot. В своя профил в социалната мрежа X (бивш Twitter), Рюте заяви, че Нидерландия "говори с международните партньори относно доставката на системата Patriot на Украйна" и че страната ще участва в този процес, цитира думите му Би Би Си.

В края на май министърът на отбраната на Нидерландия потвърди, че страната му ще изпрати части от системата Patriot на Украйна, но не уточни кои точно. Сега стана ясно, че това включва радари и три пускови установки.

Една батарея Patriot може да включва до осем пускови установки, радар, команден център, антенно-мачтова машина и електрогенератор. Една батерия може да защити един голям обект, но не може да осигури защита за няколко обекта.

В средата на април, след като Русия увеличи броя на ракетните удари по украински градове и енергийна инфраструктура, Германия се съгласи да предаде на Украйна още една система Patriot в допълнение към двете, които вече бяха предоставени.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, заяви пред съюзниците от НАТО, че за да се защитят украинските градове от руски ракетни атаки, са необходими поне още седем системи Patriot.

В нощта срещу сряда вестник New York Times съобщи, позовавайки се на високопоставени представители на американската администрация, че президентът на САЩ, Джо Байдън, е одобрил изпращането на още една система Patriot в Украйна

Нидерландия дава 60 млн. евро за безпилотни самолети за Украйна

Нидерландия дава 60 млн. евро за безпилотни самолети за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия