Арабската лига ще проведе извънредна среща по молба на Саудитска Арабия. На нея ще бъдат обсъдени атаките срещу посолството и консулството на кралството в Иран, обяви зам.-председателят на лигата, цитиран от Агенция „Франс прес”.

Разговорите, които ще се проведат през уикенда, целят да „осъдят насилието, извършено от Иран, срещу неприкосвеността на посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството й в Машхад”, обясни пред репортери Ахмед Бен Хели.

Срещата идва, след като Саудитска Арабия скъса връзки с ислямската република на фона на скандал заради екзекуцията на шиитски духовник. Ахмед Бен Хели допълни, че срещата цели също „осъждане на иранската намеса в арабските дела”.

Напрежението между двете богати на петрол съперничещи си държави в Персийския залив ескалира, след като Саудитска Арабия екзекутира видния шиитски духовник Нимр ал-Нимр. Смъртта му предизвика ярост. Духовникът бе екзекутиран заедно с други 46 души, включително шиитски активисти и свързани с „Ал Кайда” екстремисти, осъдени по обвинения за тероризъм.