Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), съставени от арабски и кюрдски бойци, са отвоювали нови територии от терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”), приближавайки се към друга от главните крепости на терористите в Северна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Ройтерс”.

От центъра уточняват, че СДС понастоящем са на почти 17 км от град Ал Баб, бастион на ДАЕШ североизточно от северния сирийски град Алепо.

В петък СДС отряза последния път в обкръжения град Манбидж от Ал Баб след повече от седмица на настъпления около този район, което им позволи да обсадят големия град от всички посоки.

Според Сирийския център близо 160 терористи от ДАЕШ са загинали в сражения със СДС около Манбидж, докато повече от 20 бойци на СДС са били убити.  

СДС, подкрепяни от въздушни удари от ръководената от САЩ международна коалиция и американски спецчасти, започнаха офанзива по-рано този месец, за да завземат последната територия под контрола на ДАЕШ на сирийско-турската граница и да отрежат самопровъзгласилия се халифат от света.

СДС уточняват, че се въздържат от незабавно нападение за влизане в Манбидж поради загриженост за цивилните.