Арбитражен съд постанови, че финландската Gasum не е била задължена да приеме искането от "Газпром" за плащане на газа в рубли и нареди на компаниите да продължат двустранните преговори по съществуващия договор, съобщи финландската компания.

"Доставките на природен газ от Русия по договора за доставка на Gasum засега няма да продължат", се подчертава в изявлението от финландската компания.

Gasum припомни, че има дългосрочен договор за доставка на природен газ с "Газпром експорт". През април "Газпром експорт" поиска от Gasum да извърши предвидените в договора за доставка плащания в рубли вместо в евро.

ЕК: Неприемливо е да се плаща за газа в рубли

ЕК: Неприемливо е да се плаща за газа в рубли

То нарушавало санкциите срещу ЦБ на Русия

"Gasum не прие това искане. Освен това дружествата имаха значителни разногласия по някои от другите претенции, предявени по споразумението. Поради тези причини Gasum отнесе случая до арбитраж в съответствие със споразумението за доставка. "Газпром експорт" спря да доставя газ на Gasum през май", се казва в съобщението за пресата.

На 14 ноември арбитражният съд се произнася по делото. "Според решението Gasum не е задължена да плати в рубли, нито е задължена да приеме предложената процедура за плащане.

Освен това арбитражният съд нарежда на Gasum и "Газпром експорт" да продължат двустранните преговори по договора за разрешаване на ситуацията. Засега Gasum няма да продължи да доставя природен газ от Русия по силата на договора.

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

Европейските компании да плащат само в евро, настоява Франс Тимерманс

Gasum няма да коментира ситуацията по време на преговорите", подчертават от компанията.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа Указ № 172 "За специална процедура за изпълнение на задълженията на чуждестранните купувачи към руските доставчици на природен газ". Според документа плащанията за руски тръбопроводен газ, доставян след 1 април 2022 г. на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършват изключително в рубли.

По-рано Путин инструктира "Газпром", Централната банка и правителството до 31 март да организират прехвърлянето на разплащанията в рубли за доставки на газ за неприятелски държави. Европейската комисия твърди, че тази практика е неприемлива, а германският министър на икономиката Роберт Хабек, че страните от Г-7 няма да се съгласят с това.

Освен това, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия няма да се занимава с благотворителност: ако няма плащане в рубли, тогава няма да има газ за Запада.

Припомняме, че по-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че плащането с рубли няма да се изисква незабавно.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро. Те твърдят, че Русия няма право да пренаписва договорите. България също заяви, че няма да заплаща руския газ в рубли.