Германският телевизионен канал ARD проведе журналистическо разследване, което показа, че германската строителна компания Knauf е участвала в доставката на строителни материали за окупирания Мариупол, съобщава Дойче веле.

Knauf веднага излезе с изявление, в което се казва: "Осъждаме агресивната война на Русия срещу Украйна и спазваме всички санкции на ЕС срещу Русия."

В същото време Knauf потвърди, че има производство в Русия, но то е предназначено "изключително за руския пазар".

ARD отбелязва, че Knauf не е отговорила на списък с въпроси относно ситуацията с откриването на нейните продукти в Мариупол.

Разследването на ARD посочва, че най-малко две фирми от Германия доставят строителни материали на Мариупол, който беше окупиран през 2022 г.

По-специално, според журналисти, строителните обекти в украинския град използват цимент, произведен от компанията Knauf, която продължава да работи в Русия.

Газобетонни блокове от WKB Systems са открити и в Мариупол, съобщават журналисти. От WKB все още не са коментирали ситуацията.

В Мариупол Русия извършва мащабни строителни и възстановителни работи, след като градът беше почти напълно разрушен след боевете през 2022 година.

Лондон: Руската жп линия през окупираните територии е уязвима за украински удари

Лондон: Руската жп линия през окупираните територии е уязвима за украински удари

Една от непосредствените цели на новата линия е подкрепата на руската дейност в Мариупол