Арестуваха мъж по подозрение, че е планирал нападение срещу щафетата на олимпийския огън в Бордо. Това френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от БиБиСи.

Олимпийският огън пристигна в Марсилия по-рано този месец, за игрите в Париж, които стартиран на 26 юли. Олимпийският огън трябваше да пристигне в Бордо късно следобед в четвъртък.

Организаторите на Олимпиадата в Париж неведнъж повдигаха темата за сигурността по време на церемонията по откриването на игрите, на която ще участват повече от 10 000 спортисти, превозвани с ферибот по река Сена.

Прокурорът от Бордо Фредерик Портери заяви, че е започнало разследване в отговор на онлайн съобщение, което се отнася до убийството на шестима души от преди точни 10 години в Исла Виста, Калифорния. публикация в профила на заподозрения се отнася до убиеца от Исла Виста Елиът Роджър, който изпитва дълбока омраза към жените.

Полицията е идентифицирала и задържала заподозрения. Това е мъж на име Алекс Джи. Той няма криминално досие, но по време на обиска в дома му са иззети револвер с гумени сачми, както и няколко мобилни телефона и компютър. Заподозреният признал в ареста, че "е обмислял действие без конкретно място" и не е споменал щафетата на олимпийския огън.

Олимпийският огън е в началото на 12 000 километровата си одисея около континентална Франция и нейните отвъдморски територии. Пламъкът трябваше да стигне до тихоокеанската територия на Нова Каледония, но бунтовете през последните 10 дни накараха организаторите да отменят този етап от маршрута.

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън потегли към Париж

Той отпътува на борда на кораба "Белем" от пристанището в Пирея