Разследването на корупционния скандал, обхванал Европейския парламент, доведе до нов арест. Белгийският евродепутат Марк Тарабела беше задържан от полицията тази сутрин, съобщава Евронюз.

Тарабела изчаква изслушване пред съдия, който може да реши да го освободи или да му повдигне обвинение като част от разширяващото се разследване. Изслушването на евродепутата трябва да се проведе в следващите 48 часа.

От както името на Тарабела бе замесено в корупционния скандал, той твърди, че е невинен.

Европейските законодатели се ползват с имунитет срещу задържане и съдебни процедури, но Тарабела загуби тази привилегия миналата седмица, след като колегите му гласуваха да го лишат от тази специална защита. Самият Тарабела също гласува "За" за свалянето на имунитета си.

Италианският евродепутат Андреа Коцолино също беше лишен от защита по време на същото гласуване.

Катаргейт: ЕП свали имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Катаргейт: ЕП свали имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Те бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, но по-късно станаха независими

След избухването на корупционния скандал в средата на декември четирима души бяха официално обвинени - гръцкият евродепутат Ева Кайли, нейният домашен партньор Франческо Джорджи, бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и директорът на неправителствената организация Николо Фига-Таламанка.

Четиримата бяха обвинени в участие в престъпна организация, корупция и пране на пари. Кайли, Джордви и Панцери остават в затвора, докато Фига-Таламанка беше освободен по-рано този месец без условия.

Разследването разглежда незаконно лобиране, за което се твърди, че се извършва от Катар и Мароко в опит да се повлияе върху вземането на решения в ЕС. Катар и Мароко категорично отхвърлят тези твърдения.