Испанските правоохранителни органи задържаха програмиста Станислав Лисов по искане на ФБР. Той е заподозрян за съпричастност към хакерски атаки, съобщи пред RT съпругата на руснака Дария Лисова, цитирана от РИА Новости.

По думите й, семейството живее в Таранрог (град в Югозападна Русия, Ростовска област), а в Испания са били на почивка. Както съобщи Лисова, съпругът й е програмист, занимава се поддръжка и разработване на сайтове.

"Задържаха ни на аерогарата на Барселона, когато бяхме с автомобил под наем, преди да отлетим в Лион, където бяхме планирали да продължи пътешествието ни и да се видим с приятели. Когато излязохме от автомобила, дойдоха двама полицаи, показаха си значките и съобщиха, че задържат съпруга ми. Започнаха да проверяват телефона, таблета, нотбука", цитира RT думите на Лисова.

Испанските полицаи са заявили, че задържането е по искане на ФБР и Интерпол. Според Лисова, към нейния съпруг няма повдигнато обвинение. Той е в затвора Brians в каталонския Мартореле.

Прессекретарят на руското посолство в Испания Василий Ниорадзе съобщи, че властите официално са уведомили дипломатическото представителство за задържания руски гражданин. От мисията са поискали да установят контакт със задържания и да му предоставят конулска помощ, заяви Ниорадзе.

Руската страна е отправила запитване да бъдат съобщени причините за ареста на техния гражданин.

През октомври 2016 година официалните представители на разузнавателната общност на САЩ заявиха, че за кибератаките по отношение на избирателната система на страната им са стояли руски хакери, които са действали по разпореждане на управляващите страната.

Никакви доказателства за това твърдение не бяха представени, в Москва също отрекоха обвиненията на Вашингтон, съобщава руската агенция.