Арестуваха трима предполагаеми съучастници на Акбаржон Джалилов, извършил терористичен акт в метрото на Санкт Петербург на 3 април. За това съобщи "Интерфакс", позовавайки се на правоохранителните органи.

"На Товарищкия проспект на Санкт-Петербург в четвъртък рано сутринта бяха задържани трима. Проверява се връзката им с Джалилов", заяви източникът на "Интерфакс".

Обезвредиха бомба в жилищен блок в Санкт-Петербург

Обезвредиха бомба в жилищен блок в Санкт-Петербург

Откриха граната със следи от тротил в метрото на Петербург

Информацията за задържане на няколко души бе потвърдена от живеещи в блока. По думите им, през нощта е имало спецакция в резултат на която от една квартира са изведени трима жители на Средна Азия.

Източникът съобщил, че предполагаемите съучастници в терористичния акт са имали елементи от взривното устройство, аналогично на бомбата, която избухна в метрото на 3 април.

Атаката в Петербург извършена от руски гражданин, роден в Киргизстан
Обновена

Атаката в Петербург извършена от руски гражданин, роден в Киргизстан

Атентаторът е Акбаржон Джалилов, който е роден в град Ош през 1995 г.

Официалният представител на Следствения комитет Светлана Петренко съобщи, че делото за терористичния акт в метрото на Санкт Петербург е установило няколко съучастници на Джалилов.

"Установени са няколко граждани на средноазиатската република, които са контактували с Джалилов. При обиска в квартирата, където са живели тези лица, са открити предмети, които имат значение за разследването. Те са иззети и изследвани", заяви Петренко.

По-рано бе съобщено, че от сутринта са евакуирани 2 входа от многоетажния блок. Открито и обезвредено е взривно устройство. Операцията по задържането е започнала около 5 часа сутринта.

По думите на очевидка, към 6 часа сутринта са изведени хората от един апартамент, а около 8 часа сутринта са евакуирани обитателите на 2 входа.

Припомняме, на 3 април на перона между станциите "Технологически институт" и Сенная площад" на петербургското метро във вагона имаше взрив. Бомбата бе задействана от терорист-самоубиец Акбаржон Джалилов, роден през 1995 г в Киргизия. От взрива загинаха 14 души, включително и самият терорист, а 50 души са ранени.