Откриха и обезвредиха взривно устройство в жилищна сграда в Санкт-Петербург, съобщи ТАСС, позовайки се на кмета на Невския район на град Константин Серов. "Взривното устройство е открито, то е обезвредено", заяви той.

По думите на Серов, вече няма опасност. "Дадена е команда да се върнат живущите, до 7-ия етаж всичко е обезвредено", допълни той като уточни че на 8 и на 9 етаж още работят следователи.

По думите на администратора, в квартирата, където е намерено взривно устройство, били хора, които не живеят постоянно там. "Оказаха се не собствениците на квартирата. Как другите хора са се оказали там, е необходимо време да се изясни", заяви Серов, без да уточнява колко хора са били в квартирата. По думите на съседи, на седмия етаж едностаен апартамент е предоставян под наем.

По време на проверката са били евакуирани живущите в два входа. "Някои са отишли на работа, други са били настанени в детски градини. Даден им е чай, детската градина е продължила да работи, отворена е залата за събиране на евакуираните", заяви Серов. Заедно с евакуираните е имало медици и психолози, но никой не се е нуждаел от сериозна медицинска помощ.

По-рано ТАСС съобщи, позовавайки се на пресслужбата на териториалния орган на федералната служба за сигурност, че обитателите на жилищна сграда на Товарищеском проспекте в Петербург са евакуирани за това, че в една от квартирите е открит подозрителен предмет.

Създават група за бързо реагиране в руското метро

Създават група за бързо реагиране в руското метро

Правителственото постановление е два дни след нападението в Санкт Петербург

Припомняме, в понеделник в метрото на Санкт Петербург имаше атентат, при който загинаха 14, а ранените са 49 души.

Същевременно РИА Новости съобщи, че е открита граната от времето на Втората световна война със следи от тротил в багажа на пътник на метростанция "Приморская" в Петербург при проверка в четвъртък сутринта.

Информацията е на звеното от Руската гвардия за Санкт-Петербург и Ленинградска област. По-рано бе съобщено, че станция "Приморская" е затворена на вход и изход в 10:13 местно време за проверка. В 11:29 метростанцията е отворена.

Терор в метрото на Санкт Петербург
Обновена

Терор в метрото на Санкт Петербург

Най-малко 10 загинали и около 47 са пострадали

"При проверката е открит предмет, наподобяващ граната", обясниха специалисти от ОМОН. При внимателен оглед сътрудниците се убедили, че това е РГ-42 от времето на Великата Отечествена война със съвременен предпазител. В гранатата нямало тротил, но по нея има следи, което я прави полуготова", заявил източник на агенцията.

Задържан е преносителят на гранатата. Предстои да му бъде повдигнато наказателно дело. От Главното управление на вътрешното министерство на Русия се въздържат от коментар.

Петербургското метро е възстановило дейността си
Обновена

Петербургското метро е възстановило дейността си

Усилен е и градския електротранспорт в Санкт Петербург

Междувременно полицията в Южна Русия преследва и елиминира четирима заподозрени след убийството на двама полицаи, съобщава АП.

Следственият комитет обяви, че Националната гвардия в град Астрахан е открила заподозрените, които са отказали да се предадат и открили огън към служители. При престрелката рано сутринта всички четирима заподозрени са убити, а трима служители на гвардията са ранени.

Във вторник двама от заподозрените са застреляли двама катаджии.