Шофьорът на цистерна е бил арестуван по обвинение в предизвикването на експлозията на бензиностанция в столицата на Чечения Грозни. Това съобщава Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

"В Чеченската република беше избрана превантивна мярка под формата на задържане срещу водача на цистерна с втечнен газ, заподозрян в предоставяне на опасни услуги, довели до смъртта на четирима души", се казва в изявление на ведомството.

Според разследването шофьорът е нарушил изискванията за безопасност при работа на територията на бензиностанция. Следствените действия продължават, допълват от Следствения комитет.

Образувано е дело по ч. 3 на чл. 238 от Наказателния кодекс на Руската федерация (извършване на работа или предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност, което води до смъртта на две или повече лица поради небрежност).

Нарушени правила за безопасност причинили взрива в Чечения

Нарушени правила за безопасност причинили взрива в Чечения

Експлозията на бензиностанция в Грозни уби четирима и рани петима

Припомняме, че най-малко четирима души, сред които две деца, загинаха в събота след взрива на бензиностанцията. Още петима души бяха ранени.

По предварителна информация, основната причина беше нарушение на правилата за безопасност. 

Рамзан Кадиров, лидерът на Чечения, увери, че е взел ситуацията под свой личен контрол. Той каза, че отговорните за взрива ще бъдат изправени пред правосъдието, но не даде повече подробности.

Експлозии на бензиностанции в съседния регион Дагестан през септември 2024 г. и август 2023 г. убиха съответно 13 души и 35 души.