Нови снимки на жена, за която се твърди, че е свързана с екипа, извършил покушението срещу по-големия полубрат на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун в малайзийската столица Куала Лумпур, бяха публикувани от малайзийските медии, съобщава "Дейли телеграф".

45-годишният Ким Чен-нам почина в понеделник, след като се строполи на международното летище в Куала Лумпур, докато чакал да се качи на самолет обратно за Макао, където той живее в изгнание.

Южна Корея потвърди убийството на Ким Чен-нам

Южна Корея потвърди убийството на Ким Чен-нам

Полубратът на вожда бе намерен мъртъв в Малайзия

Малайзийските власти са задържали жена във връзка с разследването. Младата жена е била арестувана в терминала за нискотарифни полети на международното летище.

Заподозрени са две жени и четирима мъже, уточнили полицейски източници пред "Дейли Телеграф". "Едно от момичета е държало носна кърпа на лицето на жертвата, след като той бил напръскан от другото момиче", обяснил анонимен високопоставен полицейски началник, допълвайки: "Тя го задържа там за 10 секунди. Тя каза, че го е напръскала на "шега".

"Една заподозряна жена, засечена от охранителните камери, беше намерена скитаща се на летището", уточнили от полицията. Тя очевидно била "забравена" от останалите нападатели. Заподозрените са виетнамка и севернокорейка.

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Ким Чен-нам е убит в понеделник сутринта в Малайзия

Снимките от охранителните камери, публикувани от местни медии, показват жена, облечена с бяла риза с надпис LOL и синя пола. Тя носи и малка чанта през рамо.

Снимката се появи на фона на противоречиви съобщения за съдбата на двете жени, за които се смята, че са убили Ким Чен-нам. Източници в Япония предположиха, че двете жени също са мъртви, като вероятно са се самоубили.

Очаква се аутопсията да определи причината за смъртта. Има съобщения, че посолството на Северна Корея в Куала Лумпур е поискало тялото да им бъде предадено.

Таксиметров шофьор също е бил арестуван, скоро след като кадрите от видеокамерите са били анализирани. Той е качил двете жени, извършили покушението. След като бил разпитан, е бил освободен.

Според местната полиция жените били агенти на чужда държава, като оттам отказват да спекулират дали те са били пратенички на севернокорейския вожд, който е заподозрян като поръчител на убийството.

Комунистическите власти на Северна Корея са изпратили високопоставен дипломат в Малайзия, като са поискали да не се прави аутопсия на тялото. Искането е било отхвърлено.

Южнокорейски депутати заявиха по-рано, че южнокорейските специални служби подозират две жени, агенти на Северна Корея, за покушението срещу Ким Чен-нам.

Южнокорейското разузнаване смята, че той е бил отровен по заповед на севернокорейския вожд, като е имало неуспешен опит за ликвидирането му през 2012 г.

Ким Чен-нам е живял с втората си съпруга в китайската територия Макао, под закрилата на Пекин.