Капитанът от италианските военноморски сили, арестуван миналата седмица по обвинение в шпионаж за Русия, не е имал пълен достъп до национални или натовски военни тайни. Това обяви министърът на отбраната Лоренцо Герини, цитиран от "Франс прес".

Валтер Биот, който е работил в кабинета на началника на щаба на отбраната, беше задържан, след като полицията го хвана, както твърди, да предава поверителни документи на руски военен офицер срещу 5000 евро.

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Случаят е безпрецедентен за най-новата история на страната

Според Герини капитанът е имал достъп до "класифицирани документи", но не е бил достатъчно високопоставен, за да разполага с подробна информация за военни операции.

Той е можел да види документи и оценки за военната политика, но не и материали, отнасящи се до "управлението на операциите, или подробности за националните и натовските способности", каза министърът по време на изслушване пред съвместните комисии по отбрана на двете камари на парламента.

 80 руски дипломати в Италия се занимават с шпионаж

80 руски дипломати в Италия се занимават с шпионаж

Работят за ГРУ, ФСБ и Службата за външно разузнаване на Русия...

Миналата седмица италианските медии цитираха съдебен документ, в който се посочва, че полицията е открила 181 снимки на поверителни документи на флашкартата, която капитанът е бил видян да предава на руския си контакт.

След ареста му Италия извика руския посланик и изгони двама служители от канцеларията на военния аташе на руското посолство.

Съпругата на Биот, Клаудия Карбонара, заяви пред вестник "Кориере дела сера", че съпругът ѝ бил "отчаян" за пари, тъй като месечната му заплата от 3000 евро не била достатъчна, за да издържа семейството му от четири деца.

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

"Това, което се случи днес, е неприемливо и ще доведе до последствия"