Американският щат Арканзас е екзекутирал Марсел Уейн Уилямс, съобщи главният прокурор на щата.

Това е вторият мъж, екзекутиран вчера в Арканзас. Това е първата двойна екзекуция от 1999 г. насам. Уилямс е бил осъден за убийството на Стейси Ериксън през 1994 г., съобщава CNN.

Арканзас извърши първата екзекуция от 2005 г.

Арканзас извърши първата екзекуция от 2005 г.

По-рано Върховният съд на САЩ отхвърли молбата на Ледъл Лий

Арканзас също така екзекутира вчера Джак Харолд Джоунс. Той беше осъден на смърт за изнасилването и убийството на Мери Филипс през 1995 г.

Марсел Уилямс трябваше да последва Джоунс. Двамата са били сред осем затворници, които трябва да бъдат екзекутирани през април, преди да изтече в края на месеца срокът на годност на отровата, използвана за екзекуцията.

Преди започването на втората екзекуция федерален съдия е разпоредил временно отлагане на екзекуцията въз основа на твърденията на адвокатите на Уилямс, че смъртта на Джоунс била "мъчителна и нехуманна". Медицинският персонал се опитал неуспешно в продължение на 45 минути да постави смъртоносната инжекция на врата на Джоунс, преди да я поставят на друго място в тялото му.

Щатските власти нарекоха твърденията "абсолютно неоснователни" и федерален съдия отмени временното отлагане, като проправи пътя за изпълнението на екзекуцията на Уилямс.