Американският щат Арканзас извърши първата екзекуция на затворник от 2005 г., пише "Ню Йорк таймс".

По-рано Върховният съд на САЩ отхвърли молбата на Ледъл Лий за отлагане на екзекуцията. Лий е осъден на смърт за убийството на Дебра Рийс през 1995 г.

Отново блокираха плановете на Арканзас за екзекуции

Отново блокираха плановете на Арканзас за екзекуции

По план в рамките на 11 дни щатът трябваше да екзекутира 8 затворници

Щатът отхвърли критиките, че бърза да екзекутира много затворници. Използвайки "коктейл" от медикаменти в смъртоносната инжекция, които са предмет на сериозен конституционен дебат, Арканзас планира да екзекутира още трима души до края на месеца преди да изтече срокът на един от медикаментите.

51-годишният Лий е екзекутиран в 23,56 часа местно време в затвор в югоизточната част на щата. Той получи инжекция с три медикамента: сънотворното мидазолам, векурониев бромид за спиране на дишането и калиев хлорид за спиране на сърцето.

Върховният съд на САЩ блокира първата екзекуция в Арканзас за 12 г.

Върховният съд на САЩ блокира първата екзекуция в Арканзас за 12 г.

Върховните съдии не одобриха молба на главния прокурор на Арканзас

По-рано тази седмица американски съдилища спряха няколко екзекуции в Арканзас.

По план в рамките на 11 дни щатът трябваше да екзекутира 8 затворници до края на април, когато и изтича годността на един от медикаментите в смъртоносните инжекции.

И Арканзас се върна към смъртното наказание

И Арканзас се върна към смъртното наказание

Присъдите ще се изпълняват с инжекция

През 2005 г. в Арканзас беше наложен временен мораториум върху смъртното наказание. Забраната беше въведена заради веществата, които се използват за смъртоносна инжекция, тъй като причиняват "мъчителна болка".