За втори път в рамките на тази седмица съдилища блокираха агресивните усилия на американския щат Арканзас да извърши първата екзекуция от 2005 г., съобщава АП.

Пулаският окръжен съд блокира заплануваните за днес екзекуции със смъртоносна инжекция, което накара губернатора на щата Аса Хътчисън да изрази възмущението си от използваните съдебни тактики.

Върховният съд на САЩ блокира първата екзекуция в Арканзас за 12 г.

Върховният съд на САЩ блокира първата екзекуция в Арканзас за 12 г.

Върховните съдии не одобриха молба на главния прокурор на Арканзас

По план в рамките на 11 дни щатът трябваше да екзекутира 8 затворници до края на април, когато и изтича годността на един от медикаментите в смъртоносните инжекции.

В понеделник трябваше да бъдат екзекутирани двама затворници - единият "оцеля" след решение на Върховния съд на САЩ минути преди да бъде извършена екзекуцията.

Обаче едно от двете решения в сряда може да обърка целия график.

И Арканзас се върна към смъртното наказание

И Арканзас се върна към смъртното наказание

Присъдите ще се изпълняват с инжекция

Съдия Алис Грей от Пулаския окръжен съд блокира щата да използва медикамента векурониев бромид. Така съдът застана на страната на компанията McKesson Corp., която твърди, че е продала медикамента на Арканзас за медицински цели, а не за екзекуции. Компанията поясни, че ако екзекуциите бъдат извършени, McKesson Corp ще пострада финансово, а също така ще бъде засегната и репутацията й.

Щатът обяви, че ще обжалва решението.

Арказанс получи още един удар вчера. Върховният съд на Арканзас (четирима срещу трима съдии) реши да спре екзекуцията на Стейси Джонсън - единият от затворниците, който трябваше да бъде екзекутиран днес.

През 2005 г. в Арканзас е наложен временен мораториум върху смъртното наказание. Забраната беше въведена заради веществата, които се използват за смъртоносна инжекция, тъй като причиняват "мъчителна болка".

От 2005 г. Арканзас е единственият от южните щати, в който не се изпълнява смъртна присъда.