Армения е все по-близо до закупуването на руски изтребители за въоръжените си сили, съобщава Министерството на отбраната в Ереван, цитирано от арменски медии.

Русия се е съгласила да продаде най-малко 12 изтребителя Су-30МС на Армения. Според руски медии сделката се проваля към момента заради финансови проблеми на бившото арменско правителство.

Сегашното правителство на Армения сигнализира за силен интерес към придобиването на тези изтребители малко след като пое поста през май миналата година. През юни премиерът Пашинян се снима в пилотската кабина на Су-30СМ в Ереван.

Министърът на отбраната Давид Тоноян заяви в началото на декември, че Москва и Ереван вече са близо до подписване на договор за доставка на военни самолети, което значително ще засили скромните военновъздушни сили на Армения.

"Опитваме се да го направим бързо", коментира той. Позовавайки се на арменското министерство на отбраната, "Спутник" съобщи, че договорът вече е подписан.

Говорителят на министерството Хованисян не потвърди информацията, "както каза министърът на отбраната Тоноян, работим по придобиването на Су-30. Веднага щом се появят осезаеми резултати по отношение на договора, дати за доставка или други подробности, ще ги обявим", обясни той.

Понастоящем арменските военновъздушни сили разполагат с 15 функциониращи Су-25.

Су-30СМ може да изпълнява по-широк спектър от военни задачи с по-далечни и прецизни оръжия. Това е по-усъвършенствана версия на тежък изтребител, разработен от компанията Сухой. През 2012 г. руските военни поръчаха първата партида от такива самолети.

През август Тоноян заяви, че арменската армия също се нуждае от тях, защото "не може ракетната система да бъде заместител на този капацитет по отношение на гъвкавост и устойчивост".

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22

Американски учени обясняват, че не виждат стелт възможност в дизайна