Сирийската правителствена армия, подкрепяна от бойни самолети, напредва към град Палмира и вече се намира само на няколко километра от древния град. Армията води ожесточени боеве с „Ислямска държава" до града, съобщиха активисти, цитирани от „Франс прес".

Сирийският център за наблюдение на човешките права обяви, че правителствени войници се намират на 5 километра западно от града и водят ожесточени сражения с екстремисти от „Ислямска държава".

„Силите на режима могат да навлязат в града всеки момент, те не са много далеч и зоната между тях и града е пустиня", обявиха от центъра.

Активистите допълват, че боевете са придружени от интензивни въздушни удари на режима в подстъпите на Палмира, който е известен с археологическите си паметници, защитени от ЮНЕСКО.

Според организацията цивилни в града напускат района заради бомбардировките през последните дни.

Няма информация за загинали при боевете или въздушните удари, които предимно са насочени към жилищни райони на града, а не към древните паметници.

В Дамаск източник от силите за сигурност потвърди, че армията е на няколко километра от Палмира.

„Вчера армията постигна значителен прогрес в напредването си към града. Продължават боевете между армията и „Ислямска държава", добави представителят.

Сирийската държавна медия SANA информира, че при авиоударите са поразени позиции на „Ислямска държава" в Палмира, а също до газовото находище Шар и в други райони на провинция Хомс.

Терористичната организация превзе Палмира на 21 май.

Междувременно водената от САЩ международна коалиция драстично е увеличила въздушните атаки над джихадистите и най-вече над столицата им Ракка.

От 8 юли коалицията е поразила повече от 70 цели на „Ислямска държава". В допълнение коалицията е унищожила позиции и тактически звена в Тал Абяд, Кобани, Алепо и Ал Букамал в Сирия.