Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че сирийският президент Башар Асад трябва да си ходи, но периодът за неговото напускане на властта трябва да бъде решено чрез преговори, цитиран от Ройтерс.

След разговори с външния министър на Великобритания Филип Хамънд в Лондон Кери призова Русия и Иран да използват влиянието си, за да убедят Асад да преговаря.

Според държавния секретар на САЩ спешно трябва да се подновят усилията за намиране на политическо решение за прекратяване на войната в Сирия и разрешаване на бежанската криза.

„Готови сме за преговори. Дали Асад е готово да преговаря, реални преговори? Дали Русия е готова да го доведе на масата за преговори", попита той.

Асад не трябва да напуска властта още първият ден или първият месец...има процес, с който всички страни трябва да се обединят и да постигнат разбирателство как това може да бъде постигнато по най--добрият начин, поясни Кери.

Кери също изрази безпокойството си по отношение разполагането на руски бойни самолети в Сирия.

Вчера американски официални представители разкриха, че Русия е изпратила няколко бойни самолета в база в Сирия.

Топ дипломатът на САЩ подчерта, че преговорите с руснаците имат за цел да се избегнат инциденти между руски и американски сили.

Вчера стана ясно, че Русия и САЩ са готови да започнат преговори за Сирия.