WikiLeaks съобщи, че основателят ѝ Джулиан Асандж е бил освободен от затвора Белмарш, където е прекарал 1901 дни.

Върховният съд в Лондон го освободи под гаранция и той вече отпътува от Обединеното кралство от летище Станстед, разкри АФП.

По-рано Асандж се съгласи да признае вината си за нарушение на американското законодателство за шпионаж, което му позволи да избегне затвор в САЩ и да се върне в Австралия.

Джулиан Асанж е на път за съдебна зала на тихоокеанския остров Сайпан, където се очаква да се признае за виновен в сряда по едно наказателно обвинение в споразумение, което ще му позволи да излезе на свобода и да се върне у дома Австралия след 14-годишна съдебна одисея.

Сайпан е столицата на Северните Мариански острови, американска общност в западната част на Тихия океан, която започва на около 70 километра северно от Гуам и се простира на 14 острова.

Подобно на територии като Гуам или Пуерто Рико, Северните Мариански острови са част от САЩ без пълен статут на щат. Жителите са граждани на САЩ, но не могат да гласуват на президентски избори. Най-важното е, че някои, като Сайпан, също са домакини на американски окръжни съдилища.

Асандж ще се яви в съда в 9 сутринта местно време в сряда.

Американските прокурори казаха, че Асандж иска да отиде в съд близо до дома си в Австралия, но не и в континенталната част на Съединените щати.

Сайпан има предимството да е сравнително близо до дома на Асанж в Австралия, приблизително на 3000 км на юг. Хаваите са повече от два пъти по-далеч.

"Той трябва да се изправи пред обвинения, повдигнати съгласно законодателството на САЩ", каза Емили Крауфорд, професор в юридическия факултет на университета в Сидни.

"Трябваше да е територия на САЩ, но трябваше да е най-близка до Австралия, която да не е американски щат като Хаваите."

След време като колония на Испания, Германия и след това Япония, Съединените щати поеха контрола над острова през Втората световна война след битката при Сайпан през 1944 г.

След десетилетия под контрола на САЩ, жителите през 1975 г. гласуваха да се присъединят към Съединените щати като територия.

Северните Мариански острови избраха делегат в Камарата на представителите на САЩ за първи път през 2008 г., но делегатът няма право на глас в Конгреса.

Американските прокурори казаха, че Асандж се е съгласил да се признае за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана на САЩ. Той ще бъде осъден на 62 месеца затвор, който вече е излежал. Ако съдията одобри молбата му, Асандж се очаква да се върне в Австралия след изслушването, казаха американските прокурори.

Чартърният полет VJT199, който вози Асандж, кацна след обяд местно време на международното летище на тайландската столица Банкок. Служители на летището казаха на Асошиейтед прес, че самолетът е кацнал в Банкок само за зареждане с гориво и трябва да излети във вторник вечерта за Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, американска общност в западния Пасифик, където ще се яви в съда в сряда сутринта местно време.

Британският съд гледа през юли жалбата на Асандж срещу екстрадирането му в САЩ

Британският съд гледа през юли жалбата на Асандж срещу екстрадирането му в САЩ

Той твърди, че не може да разчита на правото си на свобода на словото при процес в американски съд

Роденият в Австралия 52-годишен Асандж се бори срещу екстрадирането му в САЩ, където е издирван по 18 обвинения, почти всички съгласно Закона за шпионажа, свързани с разпространяването от страна на WikiLeaks на секретни документи на САЩ - най-големият подобен пробив в сигурността във военната история на САЩ.