Бившият президент на Пакистан Асиф Али Зардари спечели втори мандат в събота, подкрепен от управляващата коалиция при гласуване в парламента и регионалните събрания, съобщава "Ройтерс".

Председателят на съдията Амир Фарук обяви победителя в телевизионно предаване на живо.

Зардари получи 411 гласа, срещу181-те гласа, подадени за националистическия лидер Мехмуд Хан Ачакзай, според изявление на парламента.

Ачакзай беше подкрепен от партията на задържания лидер Имран Хан.

Ролята на президент е до голяма степен церемониална в Пакистан, но Зардари е известен като помиртел. Би могъл да помогне на партньорите от управляващата коалиция да постигнат консенсус за насочване на разбитата икономика по пътя на стабилизиране преди търсенето на нов спасителен пакет от МВФ.

Като президент Зардари ще бъде и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, които играят огромна роля в съставянето или разпадането на правителства.

Президентът се избира чрез гласуване в долната и горната камара на парламента и четири законодателни събрания на провинциите.

Зардари се закле пред Кондолиза да се бори с тероризма

Зардари се закле пред Кондолиза да се бори с тероризма

"Доста задоволителни" разговори

Зардари е вдовец на бившия министър-председател Беназир Бхуто и придоби политическа значимост след убийството на съпругата му при самоубийствен атентат през декември 2007 г., поемайки контрола над Партията на ПНП в съответствие с желанията, изразени в нейното завещание.

Той стана президент през 2008 г. и управлява до 2013 г., период, в който нападение на специалните части на САЩ в Пакистан откри и уби Осама бин Ладен през 2011 г.

За най-голямото постижение на Зардари по време на първия му мандат се разглежда като изграждането на рядък политически консенсус относно приемането на нова правна и политическа рамка за децентрализация на властта и ограничаване на президентските правомощия, притежавани от бивши военни лидери.

В Пакистан арестуваха бившия президент Зардари

В Пакистан арестуваха бившия президент Зардари

Обвинен е в пране на пари, наричан е "господин 10%", за комисионни по правителствени договори

От началото на 90-те години на миналия век до 2004 г. той прекарва 11 години в затвора по обвинения в корупция, които никога не бяха доказани в нито един съд и които той и партията му определят като политическо преследване, подкрепяна от военните, обвинение, което армията отрича.