Въздушен удар рано в събота порази база, използвана от коалиция от милиции, съюзници на Иран в Ирак. Това съобщава АП, като цитира изявление на групировката.

Атаката срещу военната база Калсо северно от Вавилон - бивш пост на САЩ, който беше предаден на иракската армия през 2011 г. - рани трима бойци, казаха двама служители на милицията, които говориха при условие за анонимност.

Не е ясно кой е отговорен за предполагаемата атака, която дойде ден след предполагаем израелски удар в Иран, но служители на милицията обвиниха американските сили.

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Официален представител на САЩ отрече. Командването на САЩ премести по-рано този месец допълнителни сили в Близкия изток заради заплахата на Иран да нанесе удар по Израел, като специално внимание се отдели на укрепването на противовъздушната отбрана на американските контингенти в Ирак и Сирия.

Техеран е предупредил САЩ, че неговите войски ще станат мишена за иранската армия, ако американците се намесят в евентуален въоръжен конфликт между Иран и Израел.

Израелският пристанищен град Ейлат беше подложен на многократни ракетни и дронови атаки от свързаните с Иран йеменски хуси по време на почти шестмесечната война на Израел срещу Хамас в Газа. През ноември Израел каза, че група в Сирия е изстреляла дрон, който е ударил пристанищния град.

Иран омаловажи израелските удари в района на Исфахан и посочи, че няма планове за отмъщение - отговор, който изглежда е насочен към предотвратяване на война в целия регион, коментира Ройтерс.

Ограниченият мащаб на атаката и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешни усилия на дипломатите, които работят денонощно, за да предотвратят тотална война след иранската атака с дрон и ракети срещу Израел миналата събота.

Иранските медии и официални лица съобщиха за "малък брой експлозии", които според тях са резултат от удара на иранската противовъздушна отбрана върху три дрона над град Исфахан. За отбелязване е, че те посочиха инцидента като нападение от "инфилтратори", а не от Израел, като по този начин премахват необходимостта от отмъщение.

Ирански служител каза пред Ройтерс, че Техеран няма планове за отговор срещу Израел за инцидента.

Израел отвърна на Иран
Обновена

Израел отвърна на Иран

Това се случва дни, след като Иран нанесе ударите с дрон срещу Израел

Дългогодишни врагове Иран и Израел се насочиха към пряка конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който разруши сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и уби няколко ирански офицери, включително висши генерали.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел беше безпрецедентен, но не причини смъртни случаи, а само незначителни щети, тъй като Израел и неговите съюзници свалиха стотици ракети и дронове.

Съюзниците, включително Съединените щати, оттогава оказват силен натиск, за да гарантират, че всяко по-нататъшно отмъщение ще бъде калибрирано така, че да не провокира спирала от военни действия. Британският и германският външен министър посетиха Ерусалим тази седмица и западните страни затегнаха санкциите срещу Иран, за да смекчат Израел.

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

На фона на израелските заплахи