Иран омаловажи израелските удари в района на Исфахан и посочи, че няма планове за отмъщение - отговор, който изглежда е насочен към предотвратяване на война в целия регион, коментира Ройтерс.

Ограниченият мащаб на атаката и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешни усилия на дипломатите, които работят денонощно, за да предотвратят тотална война след иранската атака с дрон и ракети срещу Израел миналата събота.

Иранските медии и официални лица съобщиха за "малък брой експлозии", които според тях са резултат от удара на иранската противовъздушна отбрана върху три дрона над град Исфахан. За отбелязване е, че те посочиха инцидента като нападение от "инфилтратори", а не от Израел, като по този начин премахват необходимостта от отмъщение.

Ирански служител каза пред Ройтерс, че Техеран няма планове за отговор срещу Израел за инцидента.

"Чуждестранният източник на инцидента не е потвърден. Не сме атакувани отвън и дискусията клони повече към проникване, отколкото към атака", каза служителят.

Израел отвърна на Иран
Обновена

Израел отвърна на Иран

Това се случва дни, след като Иран нанесе ударите с дрон срещу Израел

Израел не коментира инцидента. От дни беше казано, че Тел Авив планира да отмъсти на Иран за съботните удари, първата директна атака срещу Израел от Иран след десетилетия на война в сянка, водена от посредници, която ескалира в целия Близък изток след шестмесечната война в Газа.

Дългогодишни врагове Иран и Израел се насочиха към пряка конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който разруши сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и уби няколко ирански офицери, включително висши генерали.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел беше безпрецедентен, но не причини смъртни случаи, а само незначителни щети, тъй като Израел и неговите съюзници свалиха стотици ракети и дронове.

Съюзниците, включително Съединените щати, оттогава оказват силен натиск, за да гарантират, че всяко по-нататъшно отмъщение ще бъде калибрирано така, че да не провокира спирала от военни действия. Британският и германският външен министър посетиха Ерусалим тази седмица и западните страни затегнаха санкциите срещу Иран, за да смекчат Израел.

В знак на натиск в крайнодясното правителство на Израел за по-силен отговор, Итамар Бен Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност, написа в X една-единствена дума след петъчните удари: "Слабо!".

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел обвини в подигравка иранския външен министър

Страните по света призоваха в петък и двете държави да предотвратят по-нататъшна ескалация.

"Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия", каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Подобни призиви дойдоха от Пекин и от арабските държави в региона.

На финансовите пазари глобалните акции се понижиха, цените на петрола скочиха, а доходността на облигациите в САЩ падна, тъй като търговците се тревожеха за рисковете.

В рамките на Иран новинарските репортажи за инцидента от петък не споменават Израел, а държавната телевизия предава анализатори и експерти, които видимо омаловажават мащаба.

Анализатор каза пред държавната телевизия, че мини-дронове, управлявани от "инфилтратори от вътрешността на Иран", са били свалени от противовъздушната отбрана в Исфахан.

Малко след полунощ "три дрона бяха наблюдавани в небето над Исфахан. Системата за противовъздушна отбрана се задейства и унищожи тези дронове в небето", каза иранската държавна телевизия.

Иран направи това, което никой не посмя - прекрои правилата на играта срещу САЩ и Израел

Иран направи това, което никой не посмя - прекрои правилата на играта срещу САЩ и Израел

Двата ирански отговора, въпреки техните умишлени ограничения, демонстрират способността на Техеран да се противопостави на голяма глобална сила