Въоръженият мъж, който през юли се опита да убие бившия американски президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп, е планирал внимателно атаката си и дълго време преди нападението е проучвал графика на събитията му. 

Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира служители на ФБР.

20-годишният Томас Крукс е търсил повече от 60 пъти информация за републиканския кандидат за президент и неговият тогавашен съперник, президента демократ Джо Байдън, преди да се регистрира за митинга на Тръмп в началото на юли.

"Видяхме продължително, детайлно планиране на атаката, което означава, че той е разгледал произволен брой събития или цели", заяви Кевин Роджек, висш служител на ФБР в Западна Пенсилвания, по време на на телефонен брифинг пред репортери.

Роджек каза, че ФБР все още не е успяло да определи какво точно е мотивирало Крукс да се опита да убие Тръмп на митинг в Бътлър, Пенсилвания, на 13 юли.

Чистка в Сикрет сървиз след атентата срещу Тръмп

Чистка в Сикрет сървиз след атентата срещу Тръмп

Води се разследване

Дейността на Крукс показва, че той се интересува от няколко идеологии, но не показва категорично, че е мотивиран от конкретна лява или дясна гледна точка, каза Роджек.

Служители на ФБР не са открили никакви доказателства, които да показват, че Крукс е работил с други хора или е бил ръководен от чужда сила.

В тялото му няма следи от забранени наркотици или алкохол.

Припомняме, че тайните служби на САЩ отстраниха от работа най-малко петима служители в рамките на разследването на обстоятелствата около опита за убийство на Доналд Тръмп.

Отстранени са един служител от екипа, пряко отговорен за сигурността на Тръмп, и четирима членове на офиса на Сикрет сървис в Питсбърг, Пенсилвания, включително ръководителят на офиса. Именно в този щат се е състоял опитът за покушение срещу Тръмп.

Антъни Гулиелми, говорител на Службата, не пожела да коментира съобщените отстранявания, но заяви, че "проучваме процесите, процедурите и факторите, довели до този оперативен провал".

На 13 юли по време на предизборен митинг срещу Тръмп беше извършен опитът за покушение. Той беше леко ранен, а един от участниците в събитието беше убит. Сикрет сървис информира, че стрелецът е бил ликвидиран.

Шефът на Сикрет Сървис подаде оставка след опита за убийство на Тръмп

Шефът на Сикрет Сървис подаде оставка след опита за убийство на Тръмп

Агенцията е подложена на строг контрол и критика заради неуспеха й да спре потенциален убиец

Вследствие на това директорът на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл заяви, че ще подаде оставка. Тя призна, че нейното звено не е успяло да осигури ефективно сигурността на Тръмп.