Директорът на тайните служби на САЩ (Сикрет Сървис) Кимбърли Чийтъл подаде оставка във вторник. Агенцията беше подложена на строг контрол и критика заради неуспеха й да спре потенциален убиец да рани бившия президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг, предава "Ройтерс".

"Сикрет Сървис", които отговарят за защитата на настоящи и бивши президенти на САЩ, са изправени пред криза, след като въоръжен мъж успя да стреля по Тръмп от покрив с изглед към митинга на открито в Бътлър, Пенсилвания на 13 юли.

Чийтъл се сблъска с двупартийно осъждане, когато се яви пред комисията по надзора на Камарата на представителите в понеделник, отказвайки да отговори на въпроси на разочаровани законодатели относно плана за сигурност на митинга и как органите на реда са реагирали на подозрителното поведение на стрелеца.

Няколко депутати републиканци и демократи я призоваха да подаде оставка.

Тръмп, републиканският кандидат за президент, беше ожулен в дясното ухо и един участник в митинга беше убит при стрелбата. Стрелецът, идентифициран като 20-годишния Томас Крукс, беше застрелян и убит от снайперист на "Сикрет Сървис".

Чийтъл, която ръководи агенцията от 2022 г., каза на законодателите, че е поела отговорност за стрелбата, като я нарече най-големият провал на "Сикрет Сървис", откакто Роналд Рейгън беше прострелян през 1981 г.

Би Би Си: Кой е Томас Крукс - младият мъж, който стреля по Доналд Тръмп

Би Би Си: Кой е Томас Крукс - младият мъж, който стреля по Доналд Тръмп

Нови разкрития

"Сикрет Сървис" е изправена пред разследвания от множество комисии на Конгреса и вътрешния наблюдател на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Президентът Джо Байдън, който приключи кампанията си за преизбиране, също призова за независим преглед.

Голяма част от критиките бяха насочени към неуспешното обезопасяване на покрива на индустриална сграда, където стрелецът беше заел позиция на около 140 метра от сцената, на която Тръмп говореше.

Покривът беше обявен извън периметъра на сигурността на"Сикрет Сървис" за събитието, решение, критикувано от бивши агенти и законодатели.

Чийтъл заемаше водеща роля в сигурността в PepsiCo, когато Байдън я назначи за директор на "Сикрет Сървис" през 2022 г. Преди това тя е работила 27 години в агенцията.

Агенцията също се сблъска с обвинения, че е изтрила текстови съобщения от около времето на Щурма срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Тези съобщения по-късно бяха потърсени от група на Конгреса, която разследваше бунта.

Ново проучване дава 2% преднина на Тръмп срещу Камала Харис

Ново проучване дава 2% преднина на Тръмп срещу Камала Харис

Нагласи сред американците