Късно във вторник американско дипломатическо съоръжение в Багдад беше подложено на ракетна атака, но няма съобщения за жертви, съобщи говорител на посолството на САЩ в сряда.

Две ракети са паднали около 23:00 часа близо до сили на САЩ, разположени около багдадското летище в базата "Камп Виктори", според източници от сигурността, цитирани от Ройтерс.

"Късно във вторник, на 10 септември, беше извършена атака срещу дипломатическото съоръжение на САЩ в Багдад," заявиха от американското посолство. Оценката на щетите и причините за инцидента продължава, допълват от посолството.

Две ракети "Катюша" удариха американската военновъздушна база "Айн ал Асад" в Ирак
Обновена

Две ракети "Катюша" удариха американската военновъздушна база "Айн ал Асад" в Ирак

Петима американски войници са ранени, като един от тях е пострадал сериозно

Иракската групировка Катаиб Хизбула, свързана с Иран, твърди, че атаката е целяла да наруши посещението на иранския президент Масуд Пезешкиан в Ирак, което започна в сряда. Пезешкиан е на първата си чуждестранна визита от встъпването си в длъжност през юли и се очаква да подпише редица двустранни споразумения с Багдад и да обсъди ситуацията в Близкия изток, включително войната в Газа.

Ирак е една от малкото страни в региона, които поддържат отношения и със САЩ, и с Иран. Американското военно присъствие в страната продължава от времето на инвазията през 2003 г. срещу режима на Саддам Хюсеин.

Около 2500 американски войници са разположени в Ирак и около 900 в Сирия като част от коалицията срещу "Ислямска държава", сформирана през 2014 г. - годината, в която джихадистката групировка завладя около една трета от Ирак.

Багдад обаче настоява за изтегляне на тези войски и край на американското военно присъствие след убийстото на иранския генерал Касем Сюлеймани, командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия, на 2 януари 2020 година край летището в Багдад. Тогава Доналд Тръмп, президент на САЩ по това време, обяви, че лично е наредил удара по Сюлеймани.

В същото време Ирак поддържа тесни връзки с Иран, който подкрепя множество въоръжени фракции в страната. Тези проирански групи, като Катаиб Хизбула, често атакуват американските бази в Ирак, особено след ескалацията на войната в Газа, което идва на фона на ескалацията на напрежението между Иран и Израел.

Американските войски остават в Ирак

Американските войски остават в Ирак

Промяна в плановете