Най-малко петима американски военнослужещи бяха ранени при нападение срещу военната база "Айн ал Асад" в Ирак в понеделник, казаха американски служители пред Ройтерс.

Две ракети "Катюша" са били изстреляни по военновъздушната база в Западен Ирак, съобщиха два източника от иракските служби за сигурност. Един източник от иракските служби за сигурност каза, че ракетите са паднали вътре в базата. Не е ясно дали нападението е свързано със заплахите на Иран да отмъсти за убийството на лидера на Хамас.

Американски служители, които са говорили с Ройтерс при условие за анонимност, казаха, че един от пострадалите американци е сериозно ранен. Броят на пострадалите се основава на първоначални доклади, които все още могат да се променят, казаха те.

"Персоналът на базата извършва оценка на щетите след атаката", добави един от служителите

Атаката идва на фона на изключително високото напрежение в Близкия изток. Съединените щати се подготвят за отмъщението на Иран срещу Израел заради убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран миналата седмица.

Властите в Израел не са коментирали убийството на Хания. "Хизбула" в Ливан също обеща да отмъсти на Израел след убийството на един от нейните висши командири в Бейрут по-малко от ден преди убийството на Хания.

Атаката се случва само няколко дни, след като министърът на отбраната Лойд Остин нареди изпращането на допълнителни военни части в региона. Към Близкия изток потегли ударна група от самолетоносачи, ескадрила изтребители и няколко военни кораба.

Въпреки че не е ясно кой е извършил ракетната атака, няма особени съмнения. Американски служители отдавна обвиняват подкрепяните от Иран милиционерски формиования за провежданите атаки срещу американски и коалиционни сили в Ирак и Сирия.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх обяви миналия месец след атака с дрон срещу "Айн ал Асад", че тя най-вероятно е извършена от ирански групи.

Американски изтребители от 5-то поколение F-22 Raptor ще пазят Израел от Иран

Американски изтребители от 5-то поколение F-22 Raptor ще пазят Израел от Иран

Ескалация на напрежението в Близкия изток