Премиерът на Австралия Скот Морисън и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха отбранителен договор на стойност 1 млрд. австралийски долара, информира ДПА.

Съгласно споразумението корейската военнопромишлена компания Hanwha трябва да предостави 30 самоходни гаубици, 15 превозни средства за доставка на боеприпаси и радари за откриване на вражеска артилерия, се уточнява в изявление на австралийското правителство.

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Мариз Пейн вижда в световен мащаб по-стратегически оспорвана среда и нужда от защита на международните правила

"Основната способност на новите превозни средства е да стрелят и да се движат бързо, като избягват контраатака на противника. Този проект ще означава значително повишаване на нивото на огнева мощ и сигурност за способностите на австралийската артилерия", отбеляза министърът на отбраната Питър Дътън.

Сделката на стойност 1 млрд. австралийски долара (717 млн. щатски долара) е най-големият договор в областта на отбраната, сключван между Австралия и азиатска страна според местните медии.

Мун е в Австралия на четиридневно посещение по случай 60-годишнината от дипломатическите отношения между Канбера и Сеул.

Льо Дриан обяви траен разрив на Франция с Обединеното кралство и Австралия

Льо Дриан обяви траен разрив на Франция с Обединеното кралство и Австралия

Той описва и втвърдяващ се международен контекст с мрачни сили като Русия и Китай

Австралия и Южна Корея ще подобрят отношенията си до "всеобхватно стратегическо партньорство" по време на посещението, заявиха двете правителства.

Австралия вече има всеобхватни стратегически партньорства или техни еквиваленти с АСЕАН, Китай, Фиджи, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Малайзия и Папуа Нова Гвинея.

Дътън нарече споразумението засилване на австралийската огнева мощ и сигурност в Индо-Тихоокеанския регион.

Франция съзря ново дъно и умишлена измама в спора за подводниците с Австралия

Франция съзря ново дъно и умишлена измама в спора за подводниците с Австралия

"Ново безпрецедентно ниско ниво"

"Това е един от няколкото проекта, които ще модернизират австралийската армия, като гарантират, че тя ще продължи да поддържа предимството си сега и в бъдеще", подчерта той.

"Ние сме ангажирани да запазим нашия регион в безопасност, като същевременно защитаваме интересите си в бързо променящата се глобална среда", добави Дътън.

Мун е първият чуждестранен държавен глава, посетил Австралия след разхлабването на граничните ограничения, наложени заради пандемията.

Очаква се отбранителният договор да създаде най-малко 300 работни места в Австралия.