Няма подобрение в отношенията на Франция с Австралия и Обединеното кралство близо два месеца след дипломатическите кризи, които избухнаха заради новото им споразумение за сигурност със САЩ, пише "Политико".

"Нещата наистина не се раздвижиха с Австралия, чийто премиер рови с пети в пясъка с отричане и противоречия", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в интервю за френския вестник Le Monde.

Обединеното кралство, почти година след Брекзит, това, което ме поразява най-много, е, че всичко се случва така, сякаш тяхната глобална британска стратегия включва целия свят, с изключение на Европа".

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

"Но доверието се възстановява със Съединените американски щати", допълва той.

Той посочи неотдавнашните разговори между френския президент Еманюел Макрон и американския президент Джо Байдън, както и посещенията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и вицепрезидента на САЩ Камала Харис, извършени в Париж, след като Франция загуби мащабна сделка за подводница в резултат на тристранното споразумение за сигурност между Австралия, Великобритания и САЩ

Контактите между Макрон и австралийския му колега Скот Морисън бяха по-малко сърдечни, като двамата си размениха обвинения в лъжи и измама в Г-20 миналия месец.

Льо Дриан също описа втвърдяващ се международен контекст, с възраждащи се мрачни сили като Русия и Китай, които пренебрегват всички установени правила, въпреки че не ги посочи конкретно с имената им.

Франция и Германия обвиниха Русия в нарушаване на дипломатическия протокол

Франция и Германия обвиниха Русия в нарушаване на дипломатическия протокол

"Смятаме, че този подход противоречи на дипломатическите правила и обичаи"

"Нашите конкуренти нямат нито табута, нито ограничения: те проектират частни милиции навсякъде, отвличат самолети, взривяват сателити, покоряват народи, изсмукват ресурси на някои континенти", каза Льо Дриан.

Льо Дриан бе сдържан дали беларуският президент Александър Лукашенко е решил да използва мигранти за натиск върху ЕС на полската и литовската граница в съгласие с руския президент Владимир Путин, както и относно съобщеното натрупване на руска армия на границата с Украйна.

Но той защити възобновяването на преговорите на високо ниво между Франция и Русия по време на министерска среща в Париж, като каза, че макар да има "дълбоки разногласия" относно Сахел и Украйна, има и сближаване по отношение на Иран, Афганистан или Кавказ.

The Telegraph: Франция не е надежден партньор на англоговорящите защитници на свободата

The Telegraph: Франция не е надежден партньор на англоговорящите защитници на свободата

А някои в Германия виждат "обявяване на война" на ЕС и заплаха за единството на Запада