Австралия планира да ограничи някои нови мигранти да живеят в най-големите си градове Сидни, Мелбърн и Бризбейн, за "поне няколко години" в опит да облекчат градските задръствания, съобщава "Ройтерс".

Тъй като имиграцията се очаква да бъде проблем на следващите избори, планът има за цел да помогне за облекчаване на инфраструктурните проблеми в градовете. Критици се притесняват, че предложените нови правила за визи могат да доведат до недостиг на работна ръка.

Близо 70% от 186 000-те мигранти, които са се заселили в Австралия през миналата година, са пристигнали с квалификационни визи и почти всички са в Сидни или Мелбърн, според данни на правителството. Понастоящем няма ограничения.

Новият план ще засяга приблизително 40% от мигрантите, които имат желаните умения и търсят работа при пристигането си. Планът предвижда пет града - Дарвин, Пърт, Хобарт, Аделаида и Канбера - като регионални центрове за мигранти.

Някои регионални центрове и политици от провинциални райони отдавна лобират за по-квалифицирани жители, за да гарантират оцеляването на градовете си. "Целта ни е да облекчим натиска върху населението от трите големи града и по-бързо да помогнем на по-малките региони", коментира в Мелбърн Алън Туд, министър на градската инфраструктура и населението.

Туд допълва, че може да се включат и стимули. "Може също да се поставят условия и върху визите на хората, за да останете в определена област поне за няколко години", каза той.

Според служители в администрацията на Туд, мигрантите могат да бъдат ограничени от жителство в най-големите градове до пет години.

"Това със сигурност е неустойчиво да продължим с настоящия модел с голяма част от имигрантите, които отиват в Сидни и Мелбърн, защото създават значителен натиск. Но не съм сигурен, че е законосъобразно", коментира Тони Матюс, изследовател в Института за изследване на градовете.

Проучване, публикувано през септември, установява, че 63% от анкетираните жителите на Сидни подкрепят ограниченията за броя на мигрантите, които се преместват в най-големия австралийски град.

Съществуват обаче и въпроси за влиянието на бизнеса в големите градове, където създаването на работни места изпреварва миграцията. "Трябва ни разбиране на ключовите фактори, които стимулират растежа на населението, преди да се приложат политики, които имат могат да окажат отрицателно въздействие върху растежа на работните места и върху икономиката", коментира Джеймс Пиърсън, изпълнителен директор на Австралийската камара на бизнеса и индустрията.

Управителят на централната банка на Австралия заяви през август, че притокът на нови граждани помага за стабилен икономически растеж.

"Вече 27 години сме без рецесия. Има много причини за това, но една от причините е, че населението расте средно с 1,5% годишно", коментира гуверньорът на банката Филип Лоу.